söndag 8 mars 2009

Boktips: Välkommen till Paradiset

Titel: Välkommen till Paradiset: reportage om turistindustrin
Författare: Jennie Dielemans
Fotograf: Shabab Salehi
ISBN 9173892211
Det här är en lättläst faktabok som handlar om de negativa effekterna av västvärldens turistande i fattigare länder. De positiva effekterna känner vi ju till, vi utvecklas och hämtar nya krafter och får nya erfarenheter och träffar nya människor och så vidare i all oändlighet. Men nu handlar det ju inte enbart om oss. Boken tar upp en rad orättvisor och miljöhot med mera som våra turistresor orsakar. En stor del av boken handlar om Thailand och svenskar i Thailand. Därutöver får vi hänga med till Mexiko, Kanarieöarna, Spanien, Dominikanska Republiken, Filippinerna och Vietnam och kanske några länder till. Boken ger också en intressant historisk genomgång av turismens historia.

Det handlar om barnarbete, illegala immigranter som får jobba för svältlöner, prostitution, miljöförstöring och flygresor som spär på växthuseffekten. Intressant men inget nytt, det visste vi ju redan. Det som jag tyckte var speciellt intressant i den här boken var det historiska inledningsperspektivet på turism och vårt resande, vi som bor i Europa. Det är ju uteslutande vi som har ägnat oss åt semesterresande i större skala. Det är ju faktiskt vår kultur att resa skulle jag vilja påstå. Alla pratar om att bevara sina kulturer, jänkarna vill bevara sin livsstil med stora bilar och massor av elektricitet typ Las Vegas och allt vad de nu har för sig. Jag hävdar att resa, det är vår kultur, det var ju vi som skapade och kolonialiserade USA och Australien med mera med mera. Sedan har vi en lång tradition av att "the rich and famous" skulle göra bildningsresor ut i världen på 1600-1800 talet och till slut har vi hamnat i massturismen som började på 1950-talet. Då började vi resa till Spanien och inte en kotte opponerade sig mot att det var en militärdiktatur med Hitlers gamle polare Franco. Jag tycker faktiskt att dagens resande och turism tar betydligt större ansvar än gårdagens och ärligt talat - skulle det vara ett realistiskt alternativ att sluta resa?!?

Någonting som jag har svårt att förstå och som också tas upp i boken är - jakten på det orörda paradiset. Varför måste det vara orört? Det har jag aldrig fattat, här är det backpackerfolket som borde ändra inställning. Man kan ju inte jaga efter orörda platser i all oändlighet, de är en ändlig resurs. Efter backpackerfolket så kommer alla andra turister och sedan är det kört, det tycker jag är trist. Är det orörda platser ni är på jakt efter så kan ni istället arbeta som volontärer och göra något konstruktivt, inte bara resa typ - "been there, done that".

En annan sak jag tyckte var intressant i boken som jag faktiskt inte har tänkt på förut är fenomenet - All Inclusive. Det är stora Hotellanläggningar där allt ingår i priset för gästerna, allt de behöver finns på området, mat, affärer, nattbklubb, underhållning och utflykterna är planerade. Detta fenomen får den tråkiga bieffekten att turisterna inte spenderar några pengar utanför hotellet och de lokala restaurangerna och affärerna får svårt att klara sig. Dessutom så är det utländska bolag (Amerikanska och Spanska oftast) som äger hela hotellanläggningen så hela vinsten går direkt ut från landet och ner i ägarnas fickor. Invånarna i värdlandet får inte ens vistas på stränderna. Detta system verkar vara ren exploatering. Så är det något man kan göra för att lätta sitt samvete så är det - åk inte på All Inclusive semester.

8 kommentarer:

 1. Mycket intressant blogg.


  www.thaikalle.blogg.se

  SvaraRadera
 2. När ska du ner igen till Thailand. Brukar du hålla till i ISSAN.

  SvaraRadera
 3. Hejsan, tack för boktipset! Precis vad jag letat efter att tagit mig genom boken Resa i Thailand : en guide till landet och kulturen. (Hitta den här www.turista.nu/2009/02/bocker-for-din-resa-till-asien, de andra två böckerna var bara sådär).

  Vet du om någon bra guide för bussresa genom Thailand?

  SvaraRadera
 4. En fantasriskt bra bok. Visar hur vidrigt de thailänska myndigheterna behandlar de burmesiska flyktingarna. Det finns mycket skit under ytan i thailand som den vanliga turisten inte ser / vill se...
  /Peter
  Bor o jobbar i bkk sedan 2 ar

  SvaraRadera
 5. Kan varmt rekommendera portalen www.schystresande.se för ännu mer intressant läsning i ämnet!

  /Fru Bangkok

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Vilken skön blogg!
  Nu fick man ju lust att åka ner igen!
  Är du nere ofta?

  Ha en bra tid, din blogg är numera bokmärkt!

  Mange

  SvaraRadera
 7. Hejsan, hoppas allt är bra idag!

  Jag har varit inne på din blogg (thailandochsverige.blogspot.com) några gånger den senaste tiden och jag måste säga att jag tycker att den är riktigt, riktigt bra.

  Jag jobbar själv med en sajt som heter Luftgrop (www.luftgrop.se), där man kan söka efter billiga flygbiljetter och snart även hotell och charterresor.

  Siten är 9 år gammal men jag har precis gjort om mer eller mindre allt.
  Jag kommer att lägga upp en rubrik på Luftgrop som heter Våra Bloggvänner. Här kommer våra besökare enkelt kunna hitta riktigt bra resebloggar och jag skulle väldigt gärna vilja att du finns med. I utbyte skulle vi vilja ha en länk hos dig i sidfoten eller i menyn.

  Det hade varit jätteroligt om vi kunde påbörja ett samarbete, lägg gärna ett mail!

  Hittar dock inte några kontaktuppgifter till dig, så du kan väl skicka ett mail till mig på: rasmus.lindstrom@gmail.com


  Hälsningar,

  Rasmus Lindström
  Luftgrop.se

  SvaraRadera
 8. Det låter som en mycket intressant bok, tack för tipset. Jag håller med om att man ska bojkotta All Inclusive. Ska man resa så ska man också, enligt mig gynna lokalbefolkningen och deras restauranger osv. Förresten så tycker jag inte att det är att resa om man inte sätter foten utanför ett inhägnat hotellområde.

  SvaraRadera