lördag 3 januari 2009

Motion och Kondition

Det här med att träna och hålla sig i form är ingenting för den vanlige Thailändaren. De tränar ingenting och vill helst inte ens gå, promenera. På sätt och viss förstår jag dem eftersom det är så varmt i Thailand så fysisk ansträngning kan vara riktigt jobbigt. Men de gör lika lite i Sverige och det förstår jag inte riktigt. Så det kan ni bara glömma om ni har planer på att du och flickvännen ska gå långa skogspromenader eler nåt. Har förgäves försökt få min fru att börja träna på gym med mig men det går inte. Jag tror det skulle vara bra för henne därför att hon har lite ont i ryggen och lite ont i axlarna och så vidare och jag känner så väl igen det. Jag som riktig kontorsråtta får också ont här och där om jag inte gör något. Nåja, jag ska väl inte vara helt orättvis mot thailändare för när hennes dotter kom till Sverige så ville hon gärna börja spela fotboll eller tennis eller något men hon var för gammal och fick inte vara med nånstans.

Jag har faktiskt börjat träna på gym, det var längesedan sist. Tränade en hel del på 1980-talet när alla skulle lyfta skrot och se biffiga ut, det var inne helt enkelt att se ut så, men jag blev aldrig någon biff. Det är ganska kul att göra come back nu så här långt efteråt. Kan konstatera att det hänt en hel del på träningsmaskinfronten. Då lyfte jag och mina kompisar nästan enbart fria vikter därför att maskinerna var så dåliga. Det var bara ett rep som gick ner till ett viktmagasin ungefär och det blev ryckigt och konstigt när man gjorde rörelserna. Nu däremot måste jag säga att jag är väldigt imponerad av maskinerna, de ser ut som något direkt ur en Star Trek film och dom är genialt konstruerade för att komma åt alla muskler och har mängder av inställningsmöjligheter, så nu tränar jag nästan enbart i maskiner. Det är kul, har hållit på nu en tre månader ungefär och det börjar hända saker i kroppen. Inte minst magen har blivit betydligt plattare och hårdare. Kostymen jag fick skräddarsydd i Thailand för några år sedan som passade så perfekt då blev sedan för liten efterhand som jag började lägga ut men nu passar den igen. I somras fick jag ytterligare en kostym och några byxor uppsydda i Thailand och jag var mycket nöjd, men nu är de helt plötsligt för stora istället.

Tjejerna i Thailand vill inte lägga på sig några muskler heller och därför vill de inte träna dessutom tror jag det är lite opassande för en tjej att träna men det håller nog på att ändras. Tjejerna ska vara små och späda och mjuka i kroppen, så är idealen och det är ju många västerlänningar som gillar det. Västerländska tjejer vill vara smala men vältränade men thaitjejer vill var smala och degiga - mjuka - i kroppen.

Thailand har ju sin Thaiboxning Muay Thai och det är säkert extremt hård och nyttig träning men jag tror inte man börjar träna Muay Thai bara för att hålla sig i form vilket säkert många västerlänningar gör. Det har med kultur att göra och många börjar träna för att de kanske kan bli kända boxare och tjäna lite pengar och göra mamma och pappa stolta.

Jag har försökt påverka min styvson i Bangkok att hans äldste son ska börja träna något men det verkar inte finnas något intresse för det. Det praktiska ställer till en del problem också, till exempel om hans son vill börja träna fotboll eller tennis så finns det inte så många platser att välja på, han kanske måste åka tvärs över hela Bangkok för att få träna och det är kanske inte så lätt för en liten grabb. Eller så får pappa hämta och ämna honom med sin motorcykel och det tror jag inte han vill. Det tror jag generellt inte några thailändska pappor gör, det är bara här i Sverige som föräldrarna håller på och kör taxi för sina ungar hit och dit och där och dit och hem igen. Det har liksom blivit lite för mycket i dagens svenska familjer tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar