söndag 11 januari 2009

Kylskåp och Thailand

Kylskåp finns i de flesta hem i Thailand. Även om familjen har det mindre gott ställt så brukar de ha ett kylskåp i alla fall. Ibland är det den enda "möbel" de har, den och en fläkt naturligtvis. Sover gör de på golvet och soffor och bord och sånt är inte så viktigt i Thailand. Ofta är det här kylskåpet rosa eller ljusblått till färgen och har ett vackert motiv med fåglar eller fiskar på kylskåpsdörren, ganska annorlunda våra kylskåp här hemma med andra ord. De är också storleken mindre än våra svenska modeller. Sedan är det lite konstigt för en svensk att de ofta är av märken som Panasonic och Hitachi eller nåt sånt.

Hur använder då Thailändare kylskåp? Ja, enligt mina erfarenheter så används kylen främst för att kyla drycker av olika slag. Matvaror har de sällan i kylen! De äter ofta ute eller tar med färdigmat hem och lagar de mat så handlar de i regel ingredienserna samma dag. Alltså behöver de inte använda kylen. Blir det mat över så får den helt enkelt stå framme på bordet med en liten skål eller nåt över sig för att skydda mot flugorna. Att maten på något vis skulle kunna bli dålig av att stå framme på det viset verkar de inte fundera på?

Så gör min fru och dotter här hemma också. Maten får stå framme på bordet bara och jag springer och stoppar in i kylen hela tiden. Men jag undrar om inte vi svenskar har blivit lite för fixerade vid det här med att maten absolut inte får stå framme och att den måste förvaras si och så. Har ofta ätit mat från gårdagen som stått framme hela natten och jag har inte blivit sjuk. Min fru och dotter gör det hela tiden och det gör de i Thailand också. Det låter kanske helt revolutionerande konstigt för en riktig svensk, en trygghetsnarkoman, men det är lite annorlunda i andra länder och folk överlever faktiskt. Men visst, det är bättre att ställa in maten i kylskåpet och det brukar jag göra men jag vet att har jag glömt det, då är det ingen annan i familjen som har gjort det.

6 kommentarer:

 1. Jag vet... det där är jättekonstigt. Min städerska här i Thailand tittade konstigt på mig när jag hade mina ägg i kylen, och sa att dom kan bli dåliga av att stå där. (kokta ägg däremot måste stå i kylen tyckte hon)

  SvaraRadera
 2. Haha, visst är det lustigt. Men äggen i Thailand är faktiskt strålbehandlade så de behöver inte stå i kylen men det kan ju inte vara fel att ha dom där i alla fall. Min fru envisas med att äggen inte ska vara i kylen, här i Sverige. Så vi har inte äggen i kylen och vi har aldrig blivit dåliga eller råkat ut för att något ägg luktat illa eller så.

  SvaraRadera
 3. Man behöver inte fundera på om maten blir dålig om den står framme, det är ändå alltid någon som nafsar i sig den haha ;)

  SvaraRadera
 4. Vill rekommendera vår sida om Thailand, om du lägger upp oss bland dina länkar så länkar vi tillbaka till din blogg.

  Mvh Surin P3

  Vår hemsida är http://www.maipenrai.se

  SvaraRadera
 5. Kul blogg du har. Kikade in och ville bara berätta att de gör samma sak här på Sicilien. Allt som är färdiglagat ligger kvar på bordet. Var jätterädd för att bli sjuk, men mår prima!

  SvaraRadera
 6. Det där tänker jag ofta på. På ett guesthouse vi bodde på i Chiang Mai efter att ha flyttat från vår lägenhet i Bangkok ställde tjejen som jobbar där gärna restmat i mikron...

  Hon hade ändå ett kylskåp som visserligen ofta var fullt med ja, stök och skit.

  Vet inte om jag kommer ha några sådana vanor med mig hem dock...

  SvaraRadera