söndag 4 januari 2009

Alkoholism i Thailand

Varför ska jag skriva om ett så trist och tungt ämne kanske ni undrar? Tja, det började med att jag pratade med en kompis som har en thailändsk kompis som tydligen dricker alldeles för mycket och vad kan man som falang göra åt det?

Ja inte vet jag, det är svårt men jag pratade i alla fall med munken i vårt tempel om vad han tyckte man ska göra. Han bara skrattade och sa att när thailändare dricker för mycket kan man inte göra något, de ändrar sig aldrig. Inte förrän de själva vill ändra sitt liv. Vanliga människor i Thailand har fullt upp med sina vanliga bekymmer för att få vardagen att gå ihopa och de har inte lust och ork att bry sig om en alkis. Alkisen själv vet att det är så, att där finns det ingen hjälp och förståelse att hämta så därför är det lika bra att fortsätta dricka. Sedan frågade jag om en person med missbruksproblem kan gå till ett tempel och få hjälp? Ja, om han eller hon verkligen vill förändra sitt liv, annars är det inte lönt. Det finns ett tempel i Lopburi som tar emot missbrukare och avgiftar dem med naturmediciner men då pratar vi rikitigt tunga missbrukare. Om en thailändare har missbruksproblem och vill ha hjälp så ska han eller hon kunna vända sig till ett sjukhus och det ska inte kosta något heller. Sjukhusen är nog det bästa alternativet sa munken. Gäller det ungdomar som på något vis får problem med polisen och uppenbarligen har missbruksproblem så brukar de skickas till speciella kliniker eller behandlingshem.

Själv tror jag inte västerländsk psykologi och behandlingar jälper på thailändare. Jag har svårt att se någon thaiare prata ut om det här och erkänna sina problem och att han är en dålig människa och måste förändra sitt liv. Nej, de vill ha hjälp av doktorn i form av någon medicin bara och prata så lite som möjligt. Thailand ligger tydligen på 40:e plats i världen i alkoholkonsumtion och de senaste åren har de tagit ett kliv uppåt på den här listan för varje år.

Sedan har vi alla falanger som bor i Thailand kortare eller längre tid. Bland dom finns det nog en hel del som åtminstone ligger i riskzonen för att bli alkoholister och många är det. Har själv träffat en del sorgliga existenser i Thailand. Paradiset - nej inte för dom stackarna. Det är
så man riktigt längtar hem till trygga Sverige och ett tråkigt jobb när man ser en sådan människospillra. Det är nog väldigt lätt att åka dit om man bor i Thailand och är lite mer intresserad av starka drycker än genomsnittet. De flesta falanger i Thailand har inget jobb eller någon uppgift att fylla och inga dagliga rutiner att följa, öl och sprit och trevliga vänner finns ju överallt. Förbaskat varmt är det också, gott med en öl. Det funkar ju på en semester men ska man vara där en längre tid så gäller det nog att börja beställa nam som istället.

För falanger med alkoholproblem finns det nog en del kliniker och terapimetoder att välja på, men det är dyrt tror jag. Jag vet att jag har sett en skylt någonstans i Pattaya för AA, Anonyma Alkoholister eller den anglosaxiska motsvarigheten. Har Googlat lite om det här problemet men inte funnit så mycket. Här är en länk som kanske en Thailändare kan ha användning för och här och här är en som kanske kan hjälpa någon falang.

1 kommentar:

  1. Mycket bra artikel. Men jag tror att alkoholproblemen mest uppkommer på turistorter, där thaiarna dras in i festande utan hejd.
    Här i Nakhon si Thammarat tex finns inte dessa problem i någon större grad. Man ser ett fåtal alkoholiserade och då hålls de uppe hjälpligt av sina familjer. Man blir inte utstött om man är alkis. Dock kan en man med dryckesproblem och som blivit kriminell, fått sitta inne, få problem vid frisläppandet. Då kan det bli svårt med förbarmandet

    SvaraRadera