söndag 28 december 2008

Livet i Isaan allt dyrare

Min fru har precis pratat med sin storasyster i Isaan, i Chumpae närmare bestämt. Hon säger att saker och ting har förändrats mycket på sistone. Förut behövde de inte så mycket pengar därför att det mesta som de behövde i livet hade de själva. Folket i Isaan odlade ris och grönsaker själva och ville de äta fisk så fångade de fisken själva och så vidare. Nuförtiden så ska alla handla i affärer istället, det finns supermarket och överallt finns det SevenEleven och FamilyMart. Man måste köpa allting, man behöver mer pengar i plånboken för att klara sig. Allt färre människor jobbar med jordbruk utan de är lönearbetare istället eller så vill de ha en egen business.

Hon tycker också det verkar som det kommer fler och fler faranger till Isaan. För tio år sedan fanns det ingen farang i Chumpae men nu finns det flera stycken som har hus och thailändsk fru i Chumpae. Kanske farangerna driver på den här utvecklingen? Är det bra eller dåligt? Min frus systerson ska resa till Oman för att jobba med att bygga en flygplats, han har skrivit ett kontrakt på sex år. Han åker inte ensam, de är en stor grupp som åker.

4 kommentarer:

 1. Hej! Jag ska snart åka till Chumpae där min ex.fru bor. När jag kom första gången till byn för nästan 9 år sedan blev man förvånad om såg någon mer falang där.
  Det handlar om utveckling folk vill ha mer prylar exp. en bil i stället för motorbiken.
  Det gör livet hårdare mer pengar = mer jobb.

  SvaraRadera
 2. Hej Jesper, kul att höra av dig. Låter härligt med en Thailandresa nu. Vi får vänta till i sommar.

  SvaraRadera
 3. Svenne,

  Undvik order "farang" då det har en synnerligen dålig andemening. Utlänning heter "khon tang chart" och inte farang. farang används i andemeningen "blatte" och det tvivlar jag på att du vill bli kallad. Jag har varit i dessa områden redan för 30 år sedan, då jag jobbade i Bangkok på ett stort skandinaviskt flygbolag och i förhållande tillden tiden så ser man en utveckling. Till det bättre tack och lov.

  Hälsningar,

  Micke

  SvaraRadera
 4. Farang är inte blatte!!!!

  SvaraRadera