söndag 21 december 2008

Köpa ny motorcykel i Thailand

Vi har diskuterat fram och tillbaka hur vi ska göra, frugans son i Bangkok fick ju sin motorcykel stulen. Ska vi köpa en ny till honom eller en begagnad eller ska vi bara bidra med en liten slant eller ge fan i det helt och hållet?

Motorcykeln är ju hans liv på många sätt. När familjen ska förflytta sig i Bangkok så är motorcykeln bästa alternativet. Dom packar ihop sig alla och vinglar iväg, det är Thailand och inte Sverige, may pen rai. Han kör sonen till skolan på morgonen och sedan fortsätter han till jobbet. Hans jobb består i att köra MC kors och tvärs över Bangkok och leverera paket och brev. Arbetsgivaren står inte för något transportmedel, det får man stå för själv annars får man inget jobb. Jag har hört att även poliserna får betala sina MC och uniform och allting själv. Det stämmer nog, varför skulle man annars se en polis på en grön båge och nästa kommer körandes på en röd, det ser lite lustigt ut. Den ena har en gammal urtvättad uniform som är för liten och den andre har en ny som sitter perfekt. Kort sagt, den här motorcykeln är så viktig för honom och familjen och inkomsterna och barnens skola mm att vi har bestämt köpa en helt ny till honom. Han blev otroligt lättad och glad när han fick veta detta. Det får väl bli en julklapp liksom.
Vad kostar då en MC i Thailand? Jag Googlade lite och fick napp direkt, här är en bra prislista på olika märken i Thailand. Nu är inte jag själv någon MC-knutte precis, långt ifrån men jag har föstått att en sådan han vill ha är en 125cc som alla åker omkring på och Honda är bäst. Det finns lite statistik också och inte helt oväntat är Honda största märket tätt följt av Yamaha, sedan kommer ingenting och sedan kommer Suzuki och Tiger. Vad är Tiger för märke? Det är tydligen lite oklart - one of the biggest mysteries in the Thai motorcycle market. Not much information is available about the Tiger Boxer 200, which on its own is not a bad bike at all. Det finns tydligen 110cc också och de är billigare men däremot tyngre motorcyklar verkar väldigt ovanliga i Thailand, speciellt bland Thailändarna själva. Jag tycker Thailändarna är otroligt skickliga med sina motorcyklar och de har inte det här fartbehovet och suget efter en riktigt stor och snabb båge som farangerna har. Det är helt enkelt en nyttopryl för dom, som dom behöver för att klara vardagen. Priserna liger mellan 39 000 baht och 60 000 för en sån här nornal ny MC. Vi skickade 43 000 till honom och då kan han köpa en Honda (Wawe?) som han vill ha. Han har fått order på att köpa det största låset också han kan hitta. Jag har för sökt få klarhet i om det finns försäkring som täcker stöld och skador så kunde han kanske ha det första året i alla fall men jag har inte lyckats få reda på så mycket. Frugan bara rycker på axlarna. Han säger att han ska köra in Hondan i vardagsrummet på nätterna. Det är hans ögonsten.

1 kommentar:

 1. Hej! jag forsoker ocksa lista ut vad man behover for forsakring eller dylikt.
  jag har ju min reseforsakring och ar i thailand.
  jag har kopt en motorbike, men undrar om min reseforsakring skulle tacka en mopedolycka?
  eller om man maste skriva mopeden pa mig? tackna nagot, eller ja...jag ar forvirrad. men hur, nar jag inte sjalv ens ar thai...? om du vet nagot kan du garna hora av dig. Hanna-hamalainen@hotmail.com
  Tack och hej! fran soliga thailand.

  SvaraRadera