fredag 26 december 2008

Julmaten

Då börjar väl julmaten ta slut för den här gången, ett par skinkmackor till men sedan räcker det. Vad tycker thailändare om vår svenska julmat? Jag tror inte det är någon höjdare direkt för dom. Vi var några stycken som åkte till templet på julafton och tog med lite julmat så munkarna där skulle få prova. Det blev faktiskt ett riktigt litet julbord, det var kul. Munkarna har säkert fått mer svensk mat nu både på juldagen och idag. De tyckte väl att det var sådär men de tackade för att vi hade kommit med mat på självaste julafton.

Jag tror det som de tyckte bäst om var julskinka, ris a la malta och julmust! Det stämmer ganska bra överens med vad min fru och dotter tycker om också. Julmusten kallar de Nam Jul. Igår var vi hos min mamma och åt lutfisk, min fru och dotter åt faktiskt ganska mycket lutfisk, Ja varför inte, de tycker ju om all fisk och allt som kommer från havet. Mamma hade stekt köttbullar och prinskorvar också.

Jag har bara varit i Thailand en gång över julen, det var helt underbart. Attans också att det ska vara så dyrt och svårt att komma iväg den tiden på året. När det väl blev julafton försökte jag och min kompis hitta något ställe där vi kunde få lite julmat. Det var helt omöjligt, det var fullbokat överallt. Vi gick runt till alla restauranger och hotell och guesthouse vi kände till som hade en svensk eller skandinavisk flagga men de bara skrattade åt oss och sa att här har det varit fullbokat sedan ett halvår. Det var i Pattaya förresten. Så det blev thaimat istället på julafton. En intressant upplevelse, julskinka och sill var hårdvaluta, exotiska varor som betingade ett högt pris och bara för vissa priviligerade. Vi var losers kändes det som.

På tal om mat, här är en omdiskuterad reklamvideo från Burger King. Den är omdiskuterad därför att de åker omkring till avlägsna, fattiga, områden i världen inklusive norra Thailand och letar efter "Whopper Virgins" - människor som aldrig har smakat en Whopper och låter dom provsmaka både "Whopper" och konkrrenten "Big Mac". Och då ska väl dom stackarna då säga att det var jättegott och då ska det vara något slags bevis för att en "Whopper" är genuint gott för alla mänkliga varelser. Varför måste de vara så förbaskat smaklösa alltid, inte burgarna utan amerikanerna menar jag. Vad som faktiskt är lite intressant i filmen är hur svårt det är för en person som aldrig har kommit i kontakt med en hamburgare förut, att förstå hur man ska äta den på bästa sätt. Hmm, min fru tyckte också det var konstigt i början, hon sa att det är så mycket ni faranger äter med händerna, hon trodde vi bara åt med kniv och gaffel. Ja, om man tänker efter så är det nog en hel del - hamburgare, varm korv, kebab, falafel, tacos, sandwich, subs...

Idag är det årsdagen för Tsunamikatastrofen i Sydostasien, TV 4 visar ett program nu kl 18 som vi ska titta på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar