torsdag 25 december 2008

Julklappar

Tänkte berätta lite om vad Thailändare tycker om julklappar. Eftersom det har varit lite svårt att hitta inspiration för intressanta saker att skriva om här på bloggen så tänkte jag nu börja en ny lång (oändlig faktiskt!) serie med inlägg som utgår från ett speciellt fenomen eller en sak. Sedan kan man tilldela det här objektet olika egenskaper och analysera lite hit och dit om hur Thailändare och faranger förhåller sig till just det fenomenet. Ungefär som objektorienterad programmering kanske, objektorienterad bloggning istället.


Första fenomenet att analysera - Julklappar. Det här finns ju inte i Thailand traditionellt sett men alla thaiare har nog ändå snappat upp att faranger ger presenter till varandra när det är jul. Thaiarna vill gärna ha julklappar men de har inte förstått riktigt att de också måste köpa presenter och ge bort. Thailändare är nyfikna av bara den, det är helt omöjligt att hålla något hemligt. Frugan vill absolut veta vad det är i paketen, det går inte att stoppa henne. Har hon upptäckt ett paket som är till henne så öppnar hon det fint och försiktigt så hon får veta vad det är och sedan slår hon in det igen lika fint, så öppnas det igen på julafton och hon blir glad. En sak är säker, Thaiare kan inte slå in paket. De tittar fascinerat på mig när jag viker in pappret fint i ändarna och kryllar paketbandet med saxen så det blir en fin rosett.

Vi tog det ganska lugnt med klapparna i år. Min finaste julklapp är en riktig low-tech pryl faktiskt. En espressobryggare som man ställer på spisen, inte en dyr apparat som man behöver körkort för att sköta. Utan en sådan där liten konstig mojäng i aluminium som man skruvar isär på mitten. Vattnet där nere, sedan lägger man kaffet i ett filter i mitten och skruvar på toppen och låter allt koka upp på spisen. Efter ett tag börjar den puttra och fräsa lite och när den tystnar är kaffet färdigt och det smakar underbart. Kostar hur mycket, kanske 70 spänn. Okej nu är julen över med köp en sån i alla fall tycker jag.

Sonen i Bangkok fick ju en rejäl julklapp, en motorcykel. Det blev en röd Honda och han är jätteglad. Nu läste frugan precis i Thairath att polisen har språngt en liga i Bangkok som har specialiserat sig på motorcykelstölder, kanske de tog hans MC? Motorcyklarna såldes sedan vidare utomlands till grannländerna. Detta verkar vara jämförbart med häststöld i vilda västern, mycket hårda straff väntar den här ligan, ledaren är redan skjuten direkt på plats av polisen. Don´t steal a cowboy´s horse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar