måndag 3 november 2008

Presidentvalet i USA och Thailand

Vad tycker Thailändarna om USA:s nästa president? Vem av Obama och Mccain skulle vara bäst för Thailand? Jag vet inte men det känns definitivt som Obama skulle vara bäst för världen tycker jag. Många Thailändare verkar gillade Bush tycker jag mig ha märkt. Kanske det betyder att de gillar Mccain? Ska man tro den här lilla filmsnutten så verkar Obama vara den stora favoriten.Min fru bara skrattar och tar sig för pannan när hon ser Mccain. Hon tycker det är ofattbart att man kan vilja ha en så gammal president.

Läste i Newsweek att om Obama vinner så beror det till stor del på att han lyckats mobilisera en massa nya väljare från grupper som latinamerikaner och svarta. Då kommer säkert de högre samhällsklasserna som har röstat på Mccain att börja gnälla om att valet var inte rättvist, därför att dom där outbildade jönsarna inte förstår tillräckligt för att få rösta. Intressant, samma resonemang som i Thailand från överklassen där.

Det är en mycket oroväckande utveckling - världen blir allt mer komplicerad och samtidigt kanske de outbildade människorna både blir fler och ännu mer outbildade. Då är demokratin i fara. Eliten säger - ni är inte kompetenta att rösta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar