lördag 15 november 2008

Flyktingar från Thailand

Läste precis en rubrik i en tidning som lyder "Vörå-Maxmo tar flyktingar från Thailand". Va, tänkte jag, vadå flyktingar från Thailand? Sedan tänkte jag, var farao ligger Vörå-Maxmo?

Vörå-Maxmo ligger tydligen nånstans i Österbotten i Finland och artikeln var skriven i tidningen Vasabladet. Men vad det är för flyktingar får man inte reda på. Det finns några kommentarer till artikeln och där kan man läsa att det troligen rör sig om flyktingar från till exempel Burma som just nu bor i flyktingläger i Thailand. Okej, då förstår jag, tack vare tidningens läsare som har kommenterat! Inte så där lysande arbete av journalisten precis. Skönt att höra Finland tar emot lite flyktingar, de har ju inte precis utmärkt sig för det innan, snarare tvärtom. Men när det var fattigt och dåligt i Finland efter kriget och ända fram på 1970-talet, då ville gärna finnarna komma hit och jobba och bo. Kanske dags nu att börja öppna upp lite? Vad gör resten av EU och Sverige för de här människorna tro? Bra Finland!

När jag ändå är inne på ämnet Finland, så håller jag på med att hjälpa morsan med att fylla i en massa blanketter för att hon ska få ut ålderspension från Finland som hon har rätt till. Hur har hon fått reda på att hon kan få pengar därifrån? Jo, genom en väninna! Typiskt, alla skyldigheter man har dom får man nog fan reda på av staten men rättigheter som man har får man ta reda på själv. Jag förstår inte varför inte Sverige bryr sig mer om det här? Jag menar om det nu är så att det finns en massa invandrare i landet som har rätt till en viss ersättning från sina gamla hemländer, då skulle det väl vara bra för Sverige att de verkligen får sina pengar därför att då behöver Sverige betala mindre för de här personerna. Jag skulle kunna tänka mig att om hon nu får pengar från Finland då ryker hennes bostadsbidrag från Försäkringskassan, alltså en besparing för Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar