måndag 27 oktober 2008

Thailändska valkontrollanter i Finland

Det är kommunalval i Vanda i Finland. Är det sant? Vilken nyhet! - har han blivit galen den där Svenne Farang kanske ni tänker. Nej då, jag är inte mer galen än vanligt. Vanda är en liten kommun utanför Helsingfors, där ligger flygplatsen också. Så alla ni Finnair-are har faktiskt varit där. Det är faktiskt mina hemtrakter på sätt och vis, morsan kommer därifrån. Det var det ena.

Det andra är att Vanda har haft besök av en grupp valkontrollanter från Thailand, Indien, Kenya och Uganda med flera länder. Syftet är inte först och främst misstankar om att det är något fuffens med kommunalvalet i Vanda, utan gästerna är där för att studera och lära sig mer om hur demokrati och val går till i väst. Detta kan man läsa i Hufvudstadsbladet.

Somsri Hananuntasuk från Thailand säger att mutor är ett vanligt problem i Thailand.

För övrigt förvånas gästerna av valkampanjernas brist på fart och fläkt.

– Hur skall ni få ungdomarna till båsen med så här tråkiga kampanjer, frågar Hananuntasuk.

Vidare tycker hon att själva valurnan som är av trä (som allting annat i Finland) verkar lite suspekt. Är den verkligen säker undrar hon och fotograferar ivrigt.

Jojo, Finland får nog skärpa till sig (och det gäller Sverige också). Lite mer drag i valkampanjerna hade nog inte skadat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar