lördag 25 oktober 2008

Thailändska sjuksköterskor rycker ut till Ragunda

Sjuksköterskor från Thailand kommer kanske att snabbutbildas i svenska och få arbete inom vården i Ragunda kommun. Medelåldern på kommunens invånare är hög och de unga vill inte jobba med vård och omsorg. Någon har kommit på idéen att exportera thailändska sjuksköterskor och eftersom behov verkar finnas i Ragunda som dessutom redan har knutit vänskapliga band med Thailand, så tycker kommunen att det är en bra idé. Ungefär så kan man sammanfatta artikeln från Östersunds Posten.

Eftersom jag har min RSS-läsare inställd på att plocka upp allting som handlar om Thailand, så fastnade den här artikeln i mina nät, så att säga. Fint tänkte jag, här är en lagom trevlig och positiv nyhet jag kan skriva något kort om på min blogg, en "win-win situation". Både Sverige och Thailand har något att vinna på det här.

Sedan såg jag att där fanns 25 kommentarer, det var inte illa tänkte jag. Läsarna i Ragundatrakten är engagerade medborgare minsann. Jag öppnade kommentarerna och min webbläsare exploderade nästan. Det var världens undergång, i alla fall norra halvklotets, det var säkert 23 negativa kommentarer av 25 möjliga. Men det var inga oförskäda blahablaha inlägg. Tvärtom var det välformulerade och genomtänkta åsikter som fördes fram. Mycket intressant läsning för en skåning som aldrig varit ovanför Stockholm.

Det som förvånade mig mest var engagemanget hos läsarna. Här nere i södra Sverige blir det oftast en massa tramskommentarer och oförskämdheter.

Det tråkiga var att läsarna var så otroligt fixerade vid "hembygden" och "närområdet" och "kommunen". Det är bara vi här i Ragunda, vi här i byn. "Vi här nere i Malmö vill inte att det ska komma hot några andra och ta jobben!" - en sådan kommentar skulle liksom bara locka till skratt, den finns liksom inte längre. Det skulle kunna vara en bra kommentar för någon ståuppare, kanske Robin skulle kunna använda den i sin TV-show "Robins" på fredagkvällar. Här nere i skåne har vi danskar, tyskar och polacker i horder som jobbar inom alla områden och det är liksom inga problem (nu pratar jag inte om flyktingar, det är en annan problematik). Världen blir mindre och det får nog Ragundaborna vänja sig vid.

Det finns i huvudsak två motargument till de Thailändska sjuksköterskorna, vi har arbetslösa här i Ragunda som borde ha jobb först och det är inte bra att den rika världen utarmar de fattiga länderna på kompetent arbetskraft.

Jag tror inte det finns så många svenskar idag som vill jobba inom vården och man kan ju inte gärna tvinga någon långtidsarbetslös att bli undersköterska, det hade nog inte blivit så bra för någon.

Jag gjorde en undersökning och skrev en uppsats för några år sedan om invandrare och arbetsmarknaden i Sverige. Det som förvånade mig mest var hur hela det svenska systemet misstrodde all form av utländsk kompetens. Bara det svenska var gott nog. Utländska ingenjörer, läkare, kockar och bilmekaniker var tvungna att först skaffa sig den svenska utbildningen och kompetensen innan de kunde få jobb. De måste gå på universitet eller Komvux en gång till?!! Hur många pallar det, dessutom får de bekosta det själv med pengar från CSN. Det är därför så många ingenjörer och läkare sitter och kör taxi. Helt sjukt, tror Sverige verkligen att i andra länder har de inga läkare som man kan lita på. Det vet vi som brukar vara i Thailand att det har dom visst. Man får ju för tusan bättre vård där och tusen miljoner gånger bättre omvårdnad och omsorg. Nu äntligen, äntligen verkar Sverige vara på väg att ändras. Här nere i skåne till exempel har vi haft något liknande projekt med att snabbutbilda vårdepersonal och tandläkare från Polen.

Visst är det konstigt med pengar när man börjar flytta dem över gränser så att säga. Samma jobb, men på ena sidan gränsen kan arbetarna använda de andras pengar som dasspapper om de vill. Polacker kommer hit och jobbar och svenskarna åker till Norge och jobbar. Gräset är grönare på andra sidan!

2 kommentarer:

 1. Jupp.. hade en från Iran som jag pluggade med på KTH (Han hade redan en civ ing i Kemiteknik) men han fick plugga 3 år på KTH. Han fick fortfarande inte jobb. Inte förrän han blev rekommenderad av en Svensk... SUCK.. vi är sjukt trångsynta...
  Jag gjorde min ögonoperation (Intralase Lasik) i Turkiet.. Alla i Sverige frågade hur jag vågade åka til Turkiet och göra det. ... Mer suck

  SvaraRadera
 2. Hej Svenne! Roligt att nån "utanför" läser tidning... Hej Svenne! Roligt att nån "utanför" läser tidningskommentarar om ragunda.
  Om din webbläsare höll på att explodera den gången ska du ta det försiktigt om du har gått in på op.se eller ltz.se i dessa tider.
  Läs och förundras.Det gläder mig att du tycker att våra inlägg är sakliga.
  Jag skriver alltid under eget namn men många andra under pseudonym.
  Vi läser mycket här i vinterkylan/mörkret.
  Kan det vara orsaken till att vi kan uttrycka oss?
  Jag heter Hans Ola Berglund och brinner för demokrati.

  SvaraRadera