fredag 8 augusti 2008

Nong Nooch Tropical Garden

Jaha, då kom vi äntligen iväg till Nong Nooch den här gången, Jag har faktiskt aldrig varit där förut. Det är ju en klassisk sevärdhet en knapp timmes bilväg från Pattaya. Det är väl kanske just därför jag aldrig varit där, det har verkat vara något av en turistfälla. Men där hade jag fel! Det är ett jättetrevligt ställe för hela familjen där man lätt kan spendera hela dagen och ändå inte hinna se allting.

Först ordnade vi med en privat taxi. Utanför hotellet där vi bodde, Loma Resort, fanns det varje dag ett par taxibilar, en minibuss och en songtaew och ibland fler. Eftersom vi visste att resan dit tar uppemot en timme så ville vi inte ha någon songtaew. Alltså började vi förhandla med killen som hade minibussen, 1500 baht ville han ha. Det tyckte vi var för dyrt, vi erbjöd 1000 baht men det kunde han ju absolut inte gå med på. Dödläge. Sedan varje dag när vi gick förbi taxibilarna så ropade vi till honom One thousand - nung pan pai Nong Nooch och efter några dagar svarade han plötsligt att det var okej.


Så nästa morgon åkte vi iväg, vi hade bett honom göra en avstickare på vägen till ett tempel också så vi fick betala 1300 baht sammanlagt. Väl framme vid Nong Nooch så fick vi betala 600 baht per skalle för inträde och biljetter till deras shower. Det finns en "Thai cultural show" och en "Elephant show". De har två föreställningar per dag, tror jag, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Hur som helst, dessa två shower var helt kanon tyckte vi, mycket trevligt - missa inte detta om ni åker dit!
I övrigt så är det en enorm parkanläggning med olika teman. Vi började med en guidad rundtur i öppna bussar för att få en överblick. Där finns någon europeisk trädgård i fransk still med en massa statyer (lite töntigt faktiskt), någon japansk trädgård, en nordamerkansk kaktusträdgård, lite papegojor och andra djur, en fjärilsträdgård (jättefin), en Orchid garden (fantastisk), rose garden (vi kom alldrig så långt), en terrakotta-trädgård, byggnader i de olika thailändska arkitekturstilarna och nu kommer jag inte ihåg mer. Det finns små "vattenhål" överallt där man kan beställa något att dricka eller käka glass. Det känns väldigt amerikanskt faktiskt, lite grand som Disneyland. Men vad det gäller maten så kan jag inte komma ihåg att jag såg något annat än thairestauranger och en thailändskt kupongrestaurang, där vi åt för övrigt. Maten var inte så imponerande.

Lite kuriosa om den där kaktusträdgården, det är ju inte det första man tänker på precis - Thailand och kaktusar. Nä, precis men det funkar så att de har ett genomskinligt plasttak över alla kaktusar och en gång i månaden ungefär så drar de bort taket så kaktusarna kan få lite regn, mer behöver dom inte.


Efter några timmars traskande i solen och värmen var det alltså dags att avsluta det hela med att se på showerna som började kl 15 och sedan åka hem. Jag vet inte om det är vi som är direkt dumma i huvet eller om det är Nong Nooch som skyltar extremt dåligt, jag tror faktiskt mer på det senare. Vi höll inte på att hitta ingången! Det var helt sjukt, vi sprang omkring som yra höns och klockan närmade sig tre. Panik! Vi frågade naturligtvis och sedan gick vi i den riktningen han eller hon hade pekat och sedan kom vi ändå fel. Till slut hittade vi rätt! Jag tror vi var så inställda på att det hela skulle äga rum utomhus men istället var det inomhus så därför sprang vi förbi ingången gång på gång. "Thai cultural show" är slltså inomhus och direkt efter den föreställningen så slussas alla vidare till "Elephant show" som är utomhus. Lär av våra misstag.

Sedan slussades alla (här var enormt mycket folk) ut till de enorma parkeringsplatserna och där såg vi vår chaufför som väntade på oss. Väldigt nöjda med dagen kom vi hem till hotellet och jag tog ett underbart dopp i poolen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar