lördag 9 augusti 2008

Kinesiskt vin och lite om OS

Nu har jag äntligen kommit över en flaska kinesiskt matlagningsvin. Detta mystiska vin som har gäckat mig så många gånger när jag har lagat mat och hittat något frestande kinesiskt recept. Nog fasen har där stått, 2 msk kinesiskt vin?! Jaha, vad är det, vad kan jag använda istället? Har hört många tips och råd om vad man kan ha istället, gin med lite socker eller att det går lika bra med sherry.


Nu kan jag konstatera att det smakar faktiskt precis som torr sherry eller torr vermouth och är lika starkt också ungefär, 14% alkohol. Så man kan lugnt använda sherry eller dry vermouth, jag skulle till och med vilja påstå att man kan använda vitt matlagningsvin som säljs i vanliga svenska matbutiker. Eller vanligt vitt vin med lite salt i har jag också hört och det tror jag är ett bra tips. Idag lagade jag bräserade revben med svart vinäger. En av mina favoriter och frugan tyckte det var gott också. Hon tittar annars misstänksamt på mig när jag köper såna konstiga kinesiska burkar och flaskor.


Nu har OS börjat oh det är jättekul tycker vi. Det finns säkert massor av statistik och information på nätet men jag hittade den här sidan som är ganska kul. Man kan se alla länders antal OS-deltagare genom åren och hur många medaljer de kammat hem. Thailand är faktsikt lite bättre än jag trodde. Sedan kan man jämföra med grannländerna i den regionen och det är faktiskt ganska intressant. Till exempel det stora Indien har genom åren producerat ungefär lika många OS-atleter som det lilla Thailand. Vad är det som gör att människor i ett land intresserar sig för att träna någon idrott stenhårt medan i ett annat land verkar det finnas noll intresse? Politik, ekonomi och religion är ju faktorer som kan förklara en hel del men det måste finnas något mer? Till exempel i Thailand är ju folk klart intresserade av sport men det verkar inte vara så många som själva vill utöva någon sport? Jag har försökt säga till frugan att barnbarnen i Thailand måste börja träna något nu när de är små så kanske det kan bli nåt längre fram. Men det finns inget intresse där inte :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar