tisdag 5 augusti 2008

Boktips - "Thai Horse" av William Diehl

Titel: Thai Horse

Författare: William Diehl

Sidor: 510

ISBN: 91-32-42786-7


Det här äe en trevlig thriller med mycket Thailand och Asienkänsla. Den är på svenska trots den engelska titeln förresten. Jag var på loppis någon gång i våras och hittade den här boken. Aha, tänkte jag - Thai Horse - det låter intressant den måste jag ha. Är alltid på jakt efter skönlitteratur som handlar om Thailand. Att gå på loppis är något som både jag och frugan gillar. Hon brukar titta på kläder, möbler och kastruller mm medan jag brukar fastna vid böckerna och sedan spana efter fiskegrejor.

Jaja, hur var det med den här boken då? Jo, det är en underhållande spänningsroman med en bra intrig. Den utspelar sig huvudsakligen i Vietnam och Thailand. Personbeskrivningarna i boken är väl sådär, det känns inte som några verkliga människor precis. Men det är god underhållning med mycket av Asiens mystik och miljökänsla. Jag tror författaren har gjort mycket research men jag tror inte han har varit personligen i Thailand. Små, små detaljer när han beskriver Bangkok och nattlivet och en del ord han använder felaktigt när han beskriver thailändsk kultur och språk gör mig tveksam.

Boken utspelar sig på 1970-talet och tar sitt avstamp i Vietnamkriget. Huvudpersonen är någon sorts lönnmördare i ett "Special Forces" förband och efter kriget fortsätter CIA att använda honom för att ta livet av oönskade personer. Han blir förrådd, lurad på något vis, och hamnar i ett helvetiskt fängelse någonstans i Sydamerika på obetämd tid. En av hans gamla uppdragsgivare letar upp honom och får ut honom därifrån därför att han behövs för att spåra upp en man som försvann under Vietnamkriget. Sedan bär det iväg till Hong Kong, Bangkok och Vietnam.

Jag fick lite vibbar av både "Greven av Monte Cristo" och "Rambo" när jag läste boken. Men än sen då, det är väl inte många sådana här böcker som är helt nyskapande och originella.

5 kommentarer:

 1. Har du några andra boktips om böcker som handlar om Thailand? Har läst Private Dancer, Beach, Thailand Fever och någon till jag inte minns namnet på.

  SvaraRadera
 2. Jodå, de jag kommer på just nu är Sightseeing och Plattform. Klicka på ämnet (etikett) "boktips" så kommer det en del, plus en massa andra böcker som inte direkt handlar om Thailand men kanske Thailands grannländer och den regionen.

  SvaraRadera
 3. Intressant boktips skall checka upp den boken..

  har just nu fastnat i Stig Larson träsket..

  SvaraRadera
 4. Haha, jag vet vad du menar. Jag har också gått ner mig i det träsket nu.

  SvaraRadera
 5. Tack! Plattform var den jag hade läst, men den andra står på min lista nu.

  SvaraRadera