lördag 17 maj 2008

Riskris eller bara högt rispris?

Hur är det egentligen, är det brist på ris i världen, går det inte att producera tillräckligt med ris eller vad är det för sorts ”riskris” det pratas om? Detta har jag funderat på en tid nu. Jag har ägnat ett par timmar åt att surfa runt på nätet och försöka lära mig mer om den här riskrisen.


Det första som slår mig när jag börjar läsa olika artiklar är att det är inte bara ris det gäller. Det är många livsmedel och basvaror som har stigit i pris markant den senaste tiden, men för oss i västvärlden så slår det ändå inte så hårt. Men för en fattig familj i tredje världen så slår det stenhårt. Därför pratas det mest om ris. Ris är basfödan för halva jordens befolkning, minst.

Vad har jag då lärt mig om ris? Jo, följande:


Alla källor jag läst påpekar att det finns ingen verklig brist på ris i världen. Skönt att höra!
Det är istället en artificiell kris som är skapad av en rad olika irrationella - politiska, ekonomiska och psykologiska faktorer. Inflation, folk börjar hamstra eftersom det blir dyrare, Kina och Indien behöver mer och mer ris - sedan börjar de länderna som exporterar ris sänka exporten lite för att försäkra sig om att landets egna befolkning säkert ska ha ris och sedan drar det igång i en ond cirkel med spekulationer, prishöjningar och hamstring.


Finns det då inga verkliga orosmoment som kan påverka risproduktionen negativt? Jo det finns det:

 • Etanolproduktionen i världen, åkerareal används för att odla grödor till etanol och det är lönsamt så många bönder har börjat med det istället

 • Minskade åkerarealer i världen på grund av urbanisering och ökenspridning

 • Ökad köttproduktion tar också åkerareal

 • Fler människor i framförallt Afrika har gått över till ris som basföda eftersom majs och vete har blivit så dyrt

 • Kina och Indien växer kraftigt och behöver ner och mer ris

 • Att producera ris har blivit dyrare på grund av stigande oljepriser i världen och dyrare gödning och besprutningsmedel

 • Att vara risbonde lönar sig föga, därför är det allt färre unga människor som vill syssla med det

Det som är paradoxalt med de höjda priserna är att risbönderna inte verkar tjäna mer pengar på det hela. De som tjänar pengar är de som behandlar riset och paketerar riset och som sedan säljer det. Bönderna själva har ingen möjlighet att själva behandla och lagra riset, de tvingas sälja direkt efter skörden när priset är som lägst. Sedan lagrar de här köpmännen riset och säljer när de kan tjäna så mycket som möjligt. De kan också påverka priset genom att paketera riset på olika vis. Olika utseende på rispåsarna och framförallt olika storlekar på dessa. Det har tydligen stor betydelse, jag antar att ju fler 5 kg eller 10 kg påsar de släpper ut på marknaden desto dyrare blir det jämfört med om det paketeras i större 20 kg säckar.


Självklart börjar man ju då undra om det inte finns något “superris” något genamipulerat extra motståndskraftigt ris som ger enorma skördar? Jo, det finns en del sådana sorter som kan förbättra avkastningen. Men hittills har det inte forskats så mycket om just ris eftersom det är huvudsakligen människor i de fattiga delarna av världen som har det som sin basföda. Det håller på att ändras, det forskas mer och mer om olika rissorter. Ett problem i det här sammanhanget är att utsädet blir dyrt och vem ska betala det i så fall? Risbönderna själva har inte råd att köpa sådant utsäde, de brukar tydligen fixa utsädet själva.


Vilka länder är det då som exporterar ris och vilka importerar mest? Här är en intressant källa med statistik på det.


De länder som exporterar är främst


 • Thailand

 • Indien

 • Vietnam

 • USA

 • Pakistan


Klicka här för att se hela listan. Den är intressant, jag lovar. Till exempel så är Burma på 15:e plats! Min första reaktion var positiv men det är nog inte så bra ändå när man tänker efter. Den egna befolkningen behöver säkert riset och pengarna från exporten går säkert ner i generalernas fickor. Förfärligt. Jag undrar vilka länder som köper ris ifrån Burma?


De länder som importerar är främst:

 • Nigeria

 • Saudi Arabien

 • Filippinerna

 • Bangladesh

 • Iran

Klicka här för att se hela listan. Även den här listan är intressant, det finns många Afrikanska länder på listan. Här är ett reportage som berättar om att Thailand driver ett projekt som syftar till att lära bönderna i Nigeria att odla ris själva så att landet inte ska vara så beroende av import. Bra gjort av Thailand tycker jag. Hoppas det finns fler sådana projekt runt om i världen. Jag läste någonstans att Filippinerna en gång i tiden (40-50 år sedan) var duktiga på att odla ris, så duktiga att studenter ifrån Thailand och Vietnam åkte dit och studerade på lantbruksuniversitet för att lära sig odla ris bättre. Vad har hänt med Filippinerna nu? De är en av världens största importländer?I Thailand finns det tydligen speciella statliga butiker som säljer basvaror till thailändarna till garanterat lågt pris och då även ris naturligtvis. De kallas “Blue Flag” butiker men jag vet inte så noga , inte frugan heller.

Läs mer om riskrisen här och här och här .


Foton från Everystockphoto

1 kommentar:

 1. Mina kompisar berättade om Thailand,när hon dem var där.De sa att det är inte bara ris som är dyr utan allting i Thailand blir dyrare och dyrare.Jag ska åka till Thailand snart.Jag hoppas att jag ska klara mig jättebra där med lite pengar som jag ska med mig :(

  SvaraRadera