måndag 12 maj 2008

Engelska i Thailand 2

För ett tag sedan skrev jag ett litet inlägg om hur man som falang i Thailand ska prata engelska. Min tanke var att jag tycker man blir lite kluven ibland, vilken engelska ska man prata - engelsk, amerikansk eller svengelska eller något annat. Har det någon betydelse?

Nu läste jag i Newsweek (pappersversionen) nr 18 för ett par veckor sedan, att det faktiskt håller på att ske en förändring i världen beträffande engelska språket.

Efter hand som fler länder utvecklas allt snabbare kommer det fler och fler människor som pratar engelska men som inte har det som sitt modersmål. Och framförallt, det kommer fler och fler betydelsefulla människor, affärsmän, miljardärer och politiker och de har det gemensamt att de pratar engelska med brytning eller rent ut sagt, halvtaskig engelska. Men eftersom det håller på att bli fler människor som talar halvtaskig engelska med varandra än "native english speakers" så börjar liksom synen på vilket som är normalt att förvridas till att det onormala blir normalt.
Folk som inte har engelska som modersmål har mindre och mindre komplex för att prata engelska, de pratar som de kan och om inte engelsmannen förstår så ber de inte om ursäkt, det är hans problem. Så nu ska engelska affärsmän gå på kurs för att lära sig tala enklare engelska, en sorts global engelska. Så alla ni som tycker ni pratar dålig engelska, riktig svengelska, skit i det - prata på bara!

Jag var ute och lekte med kameran lite. Vilket underbart sommarväder vi haft den senaste veckan med ca 25 grader hela tiden. Nu har det plötsligt blivit lite svalare och och blåsigt, mer normalt alltså.
Jag gillar panseér (stavas det så?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar