onsdag 5 mars 2008

Buddhismen ökar i världen

Läste i senaste numret av Newsweek, pappersversionen tyvärr, att Buddhismen ökar kraftigt i hela världen. Framförallt då i Asien, i länder som Indien, Sri Lanka, Taiwan och Kina. Där då andra religioner har tappat anhängare. Dessutom finns det fler och fler Buddhistiska rörelser som vill bli mer aktiva i politik och till och med beväpna sig om det behövs. Även i Thailand finns det grupper som vill beväpna sig och ta upp kampen mot muslimerna i söder. Dessa grupper hade även en viss roll i avsättandet av Thaksin tydligen enligt Newsweek.

Där ser man, jag har alltid tänkt på religioner som något statiskt, något som inte förändrar sig så speciellt mycket. Finns det missionärer fortfarande? Varför har jag tänkt så? Jag vet inte. Det är klart att det också kan förändras. Jag har ju själv blivit halvt om halvt buddhist. Thailand och allt umgänge med thailändare har förändrat mig, helt klart. Om det bor cirka 20 000 thailändare i Sverige och de umgås med minst 20 000 svenskar, då är jag säker på att thailändarna har påverkat svenskarna mer än tvärtom, när det gäller religion och det andliga. Så visst känns det som att det här med människors religion håller på att förändras i dagens samhälle och fler och fler svenskar träder ur den svenska kyrkan.

Jag kan inte komma ihåg att jag sett någon statistik på det heller, typ socialdemokraterna +5,6, Moderaterna -2,1. Det är ju rätt konstigt egentligen, det är klart att det också kan förändras eller det kanske inte har gjort det på länge? Jag gör en snabb sökning på nätet och hittar inte så mycket om det här faktiskt, men här är en länk i alla fall där man kan se att världsreligionerna faktiskt inte har förändrats speciellt mycket under senare tid, från 1970-2003. Det enda som har förändrats tydligt är att antalet muslimer har ökat i världen, i övrigt är det ganska status quo.

2 kommentarer:

  1. aha är du halvt buddhist nu.då kan du inte fiska.haha

    SvaraRadera
  2. Haha, jodå det kan jag. Jag släpper tillbaka fisken igen i vattnet :)

    SvaraRadera