måndag 24 mars 2008

Boktips - Granatklockorna i Myitkyina

Titel: Granatklockorna i Myitkyina
Författare: Jesper Bengtsson
ISBN 13: 978-91-1301507-1
ISBN 10: 91-1-301507-9

Baksidestext:
...Jesper Bengtsson, ledarskribent på Aftonbladet, reser genom Burma i den svenske 1800-talsmissionären Ola Hanssons fotspår. På vägen skildrar han Burmas dramatiska förflutna och nutid. Det är en berättelse om kolonialism, krig, droger och depotism, men också om hopp och personligt mod i ett land som likt inget annat präglas av både ljus och mörker. (slut baksidestext)

Detta är en intressant historiebeskrivning och samtidigt en reseskildring från Burma men även en hel del från Thailand skildras i boken. En del av Thailand som är okänd för mig själv, det riktigt norra Thailand och gränstrakterna mot Burma, ett land som är helt okänt för mig. Boken berättar också historien om det svenska missionärsparet Ola och Minnie Hansson som först utvandrade till USA och därifrån sändes som missionärer till Burma under slutet av 1800-talet. Deras historia har kanske aldrig förut blivit berättad och det är intressant att som svensk ta del av deras öde. Ola och Minnie åkte till Burma för att stanna där i 30 år eller mer. Olas mission bestod bland annat i att översätta bibeln till kachinernas språk. Kachinerna hade inget skriftspråk så han fick börja med att konstruera ett sådant och sedan börja själva översättningen. Efter 30 år var han klar. Ungefär så här arbetade han;

En vanlig arbetsdag började klockan sex på morgonen. “Han älskade att få sin dagliga motion samtidigt som han tog hand om blommorna i trädgården”, skriver Gustaf Sword, som påbörjade sin egen tid som missionär i Burma 1921. “Därefter satte sig Ola bakom skrivbordet.” Hans assistent Labya De satt på andra sidan bordet. Mellan sig hade de Bibeln i engelsk, svensk, hebreisk, tysk, grekisk och latinsk översättning. Sakta och metodiskt läste Ola igenom en mening på engelska, sedan jämförde han med de svenska och tyska texterna, därefter läste han dem på Bibelns “originalspråk” hebreiska och grekiska. Först därefter försökte han formulera innebörden på kachin.
(citat “Granatklockorna i Myitkyina” sidan 288)

Sanslöst, vilken kontrast till våra egna liv idag. Ibland vet jag inte vilket som är bäst, våra splittrade liv av idag där vi springer runt och vet lite om allt möjligt eller riktigt hängivna experter som Ola och Minnie´?

Historien om Ola och Minnie tar inte upp så stor del av boken som jag först trodde. Boken är istället till största delen en genomgång av Burmas historia och en skildring av författarens egna upplevelser och intryck från olika resor i den här regionen. Det är intressant men också förvirrande. Texten flyter på fint och författaren hänvisar till många källor för den som är intresserad av att få veta mer. Boken ger ett mycket trovärdigt intryck som bygger på grundlig research och egen erfarenhet. Jag har lärt mig mycket om Burma av den här boken men det är mycket som inte har fastnat i skallen ändå. Burma är alltså ett land med många olika folkgrupper som vill bli självständiga men som tvingas leva tillsammans innanför Burmas gränser. Gerillakrigföring, inbördeskrig, droghandel, vapenhandel och laglöshet i de norra delarna av landet. Drogbaroner och krigsherrar som styr och ställer istället för landets regering, till exempel Khun Sa som levde gott och hade hus och gömställen även i Thailand.

Samtidigt lever då de själva burmanerna i den södra delen av landet med några tokiga generaler som kör någon sorts hemkörd marxism uppblandat med astrologi och lite allt möjligt och vanstyr landet något fruktansvärt. Samtidigt har Burma ett viktigt strategiskt läge och rika naturtillgångar som gör att grannländerna hellre vill suga ut så mycket som möjligt från landet genom att göra affärer med militärjuntan istället för att stödja en revolution eller maktskifte i Burma. Främst är det Indien och Kina som tar för sig och ingen av dem skulle våga invadera landet heller. Ryssland är säkert intresserad av vad som händer i regionen också.

En avslutande tanke att ta med sig från den här boken är att det som är viktigt för framtiden är inte att folket ska få hämnd och att generalerna ska dingla i en galge. Det viktiga är helt enkelt att generalerna avgår och lämnar plats för något bättre. Om generalerna känner att det inte finns någon väg ut för dem själva kommer de aldrig att släppa taget om makten i Burma.

Här är en intervju med författaren Jesper Bengtsson.

Kolla in hans blogg här.

Läs mer om Burma - här och här och här. :)

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Ingen direkt kommentar, såg bara att du gillade Thailand.
  Jag bor där Koh Samui

  här en länk
  http://lovelybar.spaces.live.com/

  om du skulle vara intressarad

  MVH
  Kjell

  SvaraRadera
 2. Det ser riktigt trevligt ut Kjell. Vem vet, kanske vi ses.

  SvaraRadera