måndag 18 februari 2008

Koka musslor

Vi köpte hem färska blåmusslor och färsk lax i lördags och lagade lite underbar mat. Jätteräkor hade vi i frysen. Varje gång vi ska koka musslor så utspelar sig en lustig dans. Jag gör som alla faranger gör antar jag. Jag börjar med att skölja och tvätta musslorna och letar efter musslor som är öppna och inte vill stänga sig även om jag knackar lite lätt på skalet, alla trasiga musslor tar jag bort också. Då protesterar min fru,
- Nej, nej, farang ding dong. Varför ska du slänga god mat. Dom är dyra, jag ska äta.
Hon fiskar upp musslorna som jag slängt.
- Nej, du får inte äta dom, man kan bli sjuk.
Jag slänger musslorna igen. Hon plockar upp dom igen. Jag försöker distrahera henne och börjar prata om något annat och säger att hon måste hjälpa till med det och det. Vips, sedan slänger jag musslorna igen... Och så där kan det hålla på. Suck, jag vann den här gången i alla fall. Musslorna blev slängda.

När hon ska laga musslor så tar hon bara allihopa rakt av och kokar dem, och äter. Hon blir inte sjuk heler, hon säger att man gör så i Thailand. Men hon slänger däremot de musslor som inte öppnar sig efter kokningen. Då börjar man ju undra, är det vi faranger som är överförsiktiga och nojjiga eller är thailändarna dumdristiga?

Maten blev jättegod till slut. Det blev en brasiliansk inspirerad fiskgryta med krossade tomater, kokosmjölk, lax, jätteräkor och lite musslor som dekoration. Resten av musslorna käkade frugan bara kokta och hon doppade dem i lite nam plaa med lime och chili.

4 kommentarer:

  1. Givetvis har din fru rätt! En levande mussla öppnar sig ögonblickligen när du lägger den i kokande vatten.

    SvaraRadera
  2. Hej Carl, du menar att det är onödigt att hålla på att pyssla för mycket musslorna innan de är kokta? Ja, det ligger nog nånting i det, äter man bara de musslor som är ordentligt öppna så borde det vara säkert.

    Hej Apisade, välkommen och tack för dina vänliga ord. Jag ska besöka din blogg också.

    SvaraRadera