söndag 24 februari 2008

Insekter är framtidens mat

Alla som har varit i Thailand har säkert sett stånden med wokade insekter. Undrar hur många turister som har vågat smaka. I den här artikeln står det att insekter är jättenyttiga och det är ingen nyhet egentligen. Det har jag läst förr, dessutom finns det så mycket insekter överallt så det skulle kanske kunna lösa en del livsmedelsproblem runt om i världen. Det låter ju som science-fiction men jag gillar svience-fiction så det är en intressant tanke för mig.

Jag har smakat en gång och jag kommer inte ihåg vad det var för sorts insekter. Jag hade inte planerat att äta insekter heller men vi satte oss ner med några thailändare och började dricka whisky och ha trevligt och plötsligt var det någon som hade köpt lite snacks. Det stod så där 10 stycken fulla thailändare runt om mig och min kompis och hejade på med whiskyglasen i högsta hugg, så vi kände en viss press så att säga. Det skulle möjligen kunna tolkas som att vi var oartiga om vi inte smakade så att säga. Jag fick lite kväljningar när den först kom in i munnen, jag kunde ju känna med tungan och munnen vad det var för något. Men sedan gick det bra, smakade lite knaprigt och salt och lite chili, inget speciellt alls, varken gott eller äckligt. Då föredrar jag istället små, små fiskar (typ akvariefiskar) som också är kryddade och knaperstekta, med huvud och inälvor och allt. De är riktigt smaskens måste jag säga, vi brukar köpa hem en rejäl påse till Sverige. Smaskens.

Har hört att man kan bli rejält sjuk av insekterna, förgiftad faktiskt. Därför att de dödar dem med något gift som inte är så hälsosamt att få i sig. Jag vet inte om det är sant, men jag rekomenderar att börja lite försiktigt. Det underlättar om man är lite halvfull också.

Dessutom är det inte alla thailändare som äter insekter om man nu skulle tro det, det betraktas nog som lite konstig mat även i Thailand. Min fru och dotter äter inte, de säger att det är smutsig och dålig mat. Nu senast när vi var i Thailand så hade hennes son i Bangkok börjat tycka om insekter, mamma blev jättearg på honom. Dålig mat, smutsig mat.

4 kommentarer:

 1. Trevligt och tack jag ska lägga upp en länk till dig med.
  Mvh Danne

  SvaraRadera
 2. WOW!!! Jag har aldrig smakat insekter i mitt liv.haha.Men nästa gång ska jag prova den.hehe.

  SvaraRadera
 3. imorgon är en bra dag att köpa böcker som jag vill ha.:) love it.. rear hela landet??

  SvaraRadera
 4. Inte vet jag om jag tror så mycket på insekter som "hälsokost", men jag har ätit mycket gräshoppor under mina år i Thailand. I sig själva smakar de ju inte mycket - det är den där duschen de får med nam pla och MSG som gör tricket...

  Annars gillar jag maengda - de där stora skinnbaggarna som lever i risfälten. Pris på gatan i Bangkok: fem baht per styck! Vad blir det för kilopris? Man äter ju inte skalet, så det blir väl max så där två gram per bagge.

  SvaraRadera