lördag 2 februari 2008

Finländare vill också bo i Thailand

Eftersom mamma är från Finland så är jag alltid lite intresserad av vad som händer där. Jag har själv märkt att intresset för att resa till Thailand inte har varit lika stort där som i Sverige, men visst träffar man på finnar när man är i Thailand. Har ganska många släktingar i Finland men ingen av dom har varit i Thailand och de har nog alltid tyckt att jag är en konstig prick som hellre åker till Thailand än till Finland.

Men nu verkar intresset för Thailand vara på uppgång och många äldre vill köpa hus i Thailand. Detta kan man läsa i Hufvudstadsbladet som är Finlands största svenskspråkiga tidning, tror jag. Det som är intressant i artikeln är att det står att antalet pensionärer här hemma bara kommer att öka och öka och då kommer huspriserna i Thailand också att öka och öka de närmaste åren. Det har jag inte tänkt på men det stämmer säkert. Trist, det innebär att när vi kan köpa hus eller lägenhet i Thailand så är det väl så dyrt att det går inte. Då får det väl bli ett riktigt thailändskt hus istället som frugan får fixa.

I artikeln står det vidare

Eget är eget och jag vill veta var jag har mina saker. Jag tror inte att det är så mycket besvär med att äga utomlands nu för tiden. Gårdskarlen tar hand om bostaden medan man är borta och det finns så mycket information så jag tror inte att man behöver vara så rädd för byråkrati och skatter, säger Eija Karvonen.

Lägg märke till ordet "gårdskarlen" - det är ingen här i Sverige som har använt det ordet de närmsta 50 åren i alla fall. Den svenskan de pratar i Finland är den mest ursprungliga och rena svenskan som används idag. Det känns lite som en tidsresa att prata med gamla finlandssvenskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar