söndag 13 januari 2008

Världens billigaste bil snart i Thailand

Nu blir det snart fart ordentlig fart på växthuseffekten när så gott som alla människor i Asien, Latinamerika och Afrika kan skaffa en riktig bil. Det låter otroligt men tydligen är det verklighet enligt vad Bangkokpost skriver. Jag har tidigare skrivit om det Indiska bilföretaget Tatas planer på att tillverka en riktigt billig bil för de stora massorna i tredje världen. En bil som heter Tata Nano med bakmotor, 2 cylindrar och bränsleinsprutning, 33 hästkrafter, motor på 624 cc, ingen servostyrning (jag tror faktiskt inte det behövs heller) och ingen AC för priset 82 500 baht. Men de kallar det för en ECO-bil. Okej, den drar väl inte mycket mer bränsle än en motorcykel men det är inte bara bensinen det gäller. Om 1 000 000 000 människor i tredje världen helt plötsligt ska ha en bil, då ska de tvätta den också, köpa nya däck med jämna mellanrum unt so weiter. Läs mer på Tatas egen hemsida.

Det påminner en del om min farbrors lilla Fiat 500 när jag var liten och min pappa hade en Saab 93 med 27 hästkrafter eller något sådant. Men det är kanske framtiden för bilismen, då har vi gått varvet runt så att säga. Tillbaks till riktigt små bilar med riktigt små motorer och minimalt med säkerhet. Ja, jag tror mer på den utvecklingen än Sveriges nollvision i trafiken och Volvo-bilar fulla med krockkuddar.

Bangkokpost berättar vidare att Tata är intresserade av att bygga en jättestor bilfabrik i Thailand, kanske i Rayong. East coast rocks - Go Pattaya - Go Go.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar