lördag 19 januari 2008

MSG i maten i Thailand

Glutamat eller monosodiumglutamat (MSG) används ofta i matlagningen i Thailand och Asien för att förstärka smakerna. Är detta en helt onödig tillsats som dessutom är mer eller mindre farlig, det finns olika meningar om hurvida det är farligt eller ej. Ingen verkar i alla fall påstå att det är nyttigt!


Vi var några kompisar som satt och snackade när en sa att han hade hört att MSG kunde påverka potensen. Hemska tanke, alla blev stela av skräck. Detta måste undersökas.

OK, vad är glutamat för något. Hmmm, nu kommer vi in på kemi och naturvetenskap vilket aldrig har varit min starka sida, om jag är ute och cyklar så rätta mig gärna. Det finns en bok med den föga uppmuntrande titeln "The taste that kills" som ska vara mycket intressant. Den har jag inte hittat, men jag har hittat en sida på internet som verkar sammanfatta boken. Glutamat, Aspartan och Cysteine är aminosyror som kallas "exitotoxins" eftersom de på något vis stimulerar våra smaklökar och vissa delar i hjärnan. Glutamat får maten att smaka mer. Glutamat har använts av kockar i Japan redan för hundra år sedan, men under andra världskriget tog det fart ordentligt. Då användes det i rikliga mängder för att konserverad mat skulle smaka bättre. Idag används det som aldrig förr, det är baksidan av all dietmat och lågkalorimat:

"Today MSG is added to most soups, chips, fast foods, frozen foods, ready-made dinners, and canned goods. And it has been heaven sent for the diet food industry, since so many of the low-fat foods are practically tasteless"

Vissa påstar att man får biverkningar av för mycket glutamat, såsom huvudvärk, illamående eller yrsel. Det finns till och med något som kallas Kinasyndromet, det betyder att man mår dåligt efter att ha varit på kinarestaurang. För mycket glutamat kan även bidraga till onormal fetma och övervikt, tror man. I USA har det länge varit en gåta varför en del personer inte kan banta bort sin fetma, trots att de äter lågkalorimat. Kanske detta då beror på att det finns så mycket glutamt i den här typen av lågkalorimat och mikromat de äter. Glutamat i stora mängder under lång tid kanske också bidrar till sjukdomar som cancer, Alzheimers och Parkinsons.

De flesta verkar acceptera teorin att glutamat är farligt. Här är en källa till, hoppsan den svenska kryddan "Aromat" är tycligen fullproppad med glutamat. Aromat - det var längesedan, finns den fortfarande? Kommer ihåg när jag var liten, då användes den överallt, inte minst i skolmatsalen. Det fanns alltid en burk Aromat på bordet. Fast jag tyckte inte om Aromat, jag brukade aldrig äta det. Det var ju tur, då sparade jag kanske några hjärnceller. Men det är inte okontroversiellt, en del hävdar att glutamat är ofarligt.

Ok, döm själva, jag har i alla fall aldrig märkt någon huvudvärk eller illamående efter att ha varit på Kinarestaurang eller i Thailand. Men jag tycker smatidigt att det verkar vara en helt onödig ovana att slänga i det i maten. I thailändska skolor är glutamt, eller "Ajinomoto" som det kallas i Thailand och andra asiatiska länder, förbjudet.

Hur mycket glutamat används det i Thailand då? Jag vet inte men frugan använder det i alla fall och i många recept man läser så står glutamat med i receptet. Så här ser burken ut, man kan köpa det i asiatiska mataffärer.


Min fru säger att hon använder det väldigt lite och att människor i Thailand vet att det inte är bra. Men ibland har de kanske inte råd att köpa hem en massa flaskor med såser och buljontärningar och annat gott för att förhöja smaken och då är det enklare att bara ta ett par nypor Ajinomoto. Det är som vanligt alltså, de fattigaste människorna tvingas ta de största riskerna. Men jag undrar ändå, den fattiga delen av världens befolkning använder stora mängder glutamat, i Afrika, Asien och Latinamerika. Kanske 3 miljarder människor, samtidigt sägs glutamat kunna orska Parkinsons, Alzheimers, cancer och onaturlig fetma. Det är ju inte precis sjukdomar man förknippar med den delen av världen. Hmm, hur hänger det ihopa? Jag tror boken "The taste that kills" förklarar det med att om man äter nyttig mat med många färska råvaror och kryddar upp den med glutamat så är det inte så farligt men om man äter skräpmat och kryddar upp den med glutamat, då är det farligt. Man måste få i sig antioxidanter, mineraler och vitaminer som kan skydda kroppen mot glutamat.

I ett av mina favoritmatprogram på TV - Anthony Bourdain. No Reservations - är dom i Ghana och Anthony bara står och gapar av förvåning över hur mycket MSG kockarna där slängde i maten. Som sagt, jag tror inte Alzheimers och fetma är något stort problem i Ghana, så vad ska man tro?

Hur som helst jag har inte hittat någon uppgift om att det skulle påverka potensen i alla fall. Det var ju där diskussionen började. Skönt, då är det lugnt alltså.

8 kommentarer:

 1. Frugan och alla hennes thailändska kompisar använder MSG i nästan all mat, dom säger att maten inte smakar gott utan det. Aromat det använder vi också mycket av. Jag har aldrig upplevt att jag mått dåligt eller fått huvudvärk, potensen är som vanligt. Fet, det var jag redan innan jag träffade henne :-) Men jag har också läst mycket om att det inte ska vara bra, jag vet inte vad jag ska tro. Vet bara att lägga mig i frugans matlagning, det gör jag inte ;-)

  SvaraRadera
 2. Kanske det påverkar urinblåsan också? JAg tänker på dig och Nille. :)

  SvaraRadera
 3. Usch, det lät inte alls bra det där! Jag tror att vi har alldeles för mycket onödiga och ohälsosamma tillsatser i vår mat idag.

  SvaraRadera
 4. Det är klart att man måste ha en nypa MSG i maten! Och risken att det blir mer än en nypa är obefintlig, eftersom maten snabbt blir oätlig om man tar för mycket! Prova, så ser ni genast själva!

  SvaraRadera
 5. Hej Carl!

  Det var en intressant idé, tar man för mycket smakar det sämre istället för bättre. Men jag vet inte om jag känner för att prova själv...

  SvaraRadera
 6. Tack för att någon äntligen tog sig tiden att göra lite research och förklara saker! Bra jobbat.

  SvaraRadera
 7. Tack Fredrik. Tja, lite ytlig research i alla fall. Nu finns det en ny bok som heter "Den hemlige kocken". Där står en del om MSG plus en massa annat som man egentligen inte vill veta.

  SvaraRadera
 8. Herre jäklar - Ni skulle bara kolla på hur mycket MSG ni får i er här i sverige. Det finns i alla buljonger, soppor, färdigmat, chips, salladsdressingar, såser mm. Under täcknamn med - jästextrakt smakförstärkare, siffer och bokstavs kombinationer - listan kan göras lång... Har just köpt thai take away där jag fick se hur de lagade maten... Såg bla annat hur en-två stora matskedar av pulvret ågte ned i min thai curry... tvivale - men gott, tyvärr. Kommer dock inte att köpa så mkt av den varan mer.

  SvaraRadera