tisdag 8 januari 2008

Glöm inte låna om böckerna

Visst är det härligt att läsa böcker, synd att man inte har så mycket tid som man skulle vilja. Men på semestern kanske man äntligen har tid. Ah, ligga vid poolen och läsa en bok och beställa lite att äta och lita att dricka och slumra lite och sedan läsa lite igen, härligt. Det är nog ganska vanligt att folk lånar böcker på biblan där hemma innan de åker på semester, istället för att köpa böckerna själv, så sparar man ju en liten slant som man kan göra något annat för i Thailand. Det är bra, använd våra bibliotek men glöm inte att förlänga lånetiden innan ni åker annars sparar ni ju inga pengar. Man kan dessutom låna om sina böcker via internet från exempelvis Thailand.

Jag tror många människor har svårt att acceptera förseningsavgifter därför att de upplever det som att den här skulden inte finns egentligen, att de blir lurade på något vis. De har ju inte fått något för sina pengar och de har inte brutit mot någon lag så varför ska de betala? Den boken de har som har blivit försenad finns det ju ett annat exemplar av som står på hyllan så ingen har blivit lidande och det finns ingen lag som säger att man måste lämna in sina böcker i tid, ungefär så tänker många människor tror jag. Men att skaffa ett lånekort är faktiskt ett bindande juridiskt avtal som man har ingått med biblioteket, följer man inte reglerna så kostar det pengar och missköter man sig grovt kan det kosta mycket pengar. Helt onödiga pengar ju, så res dig från solstolen och gå till ett internetkafé och surfa in på ditt biblioteks hemsida och låna om böckerna.

Men vad händer egetnligen med de här pengarna biblioteket får in, kan de automatiskt köpa fler böcker för pengarna? Jag vet inte, men jag tror inte det är helt självklart att det är så enkelt.

1 kommentar:

  1. Samma dag som jag akte till Thailand sa kopte jag beg pocket boker en ica kasse 35 kr. Sa nu laser jag varje dag har i byn.

    SvaraRadera