lördag 1 december 2007

Världsaidsdagen

Nu är det världsaidsdagen igen, ett tråkigt ämne på en tråkig tid på året. Den här dagen får mindre och mondre uppärksamhet för varje år tycker jag det verkar som. Vad har jag för funderingar kring HIV och Aids då?

Ja till exempel att det är så svårt för utvecklingsländer som Thailand som är hårt drabbade att få bromsmediciner. Att det är marknadsekonomin som styr även när det gäller livsviktiga mediciner tycker jag är hemskt. Det kostar enorma summor att forska och utveckla mediciner och till slut knäcka gåtan med Aids, men de som är hårdast drabbade är fattiga och då är det inte lönsamt att lägga för mycket krut på det hela. Kunderna har inga pengar så att säga, då är det bättre att forska fram bantningspiller för rika amerikaner eller något liknande. Ibland önskar jag att det fanns någon storebror som satte ner foten och sa, - Nu är det sluttramsat, nu använder ni alla era skarpa forskarhjärnor till att jobba med Aids och cancer! Ni ska inte tänka på pengar, ni ska tänka på äran. Ni får spela för tröjan, som de gjorde förr i tiden i fotboll.

Läs vad jag skrivit innan om marknadsekonomi och mediciner.

Krönikören och bloggaren Stickman in Bangkok skrev förra veckan om hur vanligt det är med dels faranger som har oskyddat sex i Thailand och dels med thaitjejer som är smittade men ändå fortsätter jobba i sexbranschen. Räkna inte med att din nyfunna flickvän i Thailand ska tala om för dig ifall hon är smittad. Det kommer hon aldrig erkänna för dig. Det är för mycket på spel inte minst att tappa ansiktet. I länder som Thailand är det bättre att hålla sådant där hemligt annars riskerar man att bli utfrusen av släkt och vänner och bli arbetslös, då är det bättre att köra hårt och försöka få in så mycket pengar som möjligt medan man ännu kan jobba. Kanske ligga med så många faranger som möjligt för att få in så mycket pengar som möjligt. Pengar som barnen och föräldrarna kan få den dagen hon själv inte finns mer, så resonerar nog många thaitjejer. I Sverige är det säkert olagligt att ha oskyddat sex med någon utan att tala om att man är smittad, jag kommer ihåg allt rabalder med HIV-mannen för ett antal år sedan, förresten så finns det väl HIV-mannen 1, 2 och 3 och kanske ännu fler jag kommer inte ihåg. I Thailand finns det ingen sådan lag (eller?). Man måste själv vara misstänksam mot alla och alltid tänka sig för. Både livrem och hängslen plus kondom med andra ord, fast inte samtidigt kanske, hur skulle det se ut? På dagtid livrem och hängslen, på natten kondom.

Man ska inte avstå från något i livet som man verkligen vill göra men man ska vara försiktig. Den helsvenska modellen som går ut på att undvika allt som är farligt och kanske kan vara farligt tror jag inte på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar