söndag 16 december 2007

Röstköp i Thailand - Vad är Din röst värd?

Nu är det snart val i Thailand, det är lite svårt att följa det här hemma eller det är det väl inte egentligen. Jag menar om man verkligen vill så finns ju internet men det är svårt att hinna med det så att säga. Men Sveriges Television ska bevaka valet och sända en del program från Thailand nu mellan 17-24 december, det ska jag hålla utkik efter. Har läst en hel del artiklar om att folk faktiskt säljer sin röst i valet, alltså får betalt för att rösta på ett visst parti. Här är ett speciellt komiskt exempel "- This year, we have big erection" kanske man skulle kunna säga.

Det finns också motsatsen, att folk får betalt för att inte sälja sina röster, hänger ni med? Läs mer om det på Guavas blogg. Hur som helst, det verkar inte vara några stora summor det rör sig om heller. Några hundra baht bara. Inte så konstigt i och för sig, i Thailand finns det många människor som har det svårt. Samtidigt tar de kanske inte valet och politiken på så stort allvar. De Thailändare jag känner här i Sverige verkar inte diskutera politik eller bry sig om att det är val.

För en svensk verkar det här väldigt underligt. Jag menar vad skulle få mig att rösta på ett speciellt parti? Jo, att de för en politik som jag sympatiserar med och driver frågor som jag är intresserad av. Att jag skulle få pengar för att rösta på Moderaterna till exempel är ju löjligt. Men allvarligt, hur mycket pengar skulle det behövas? Kanske 50 000 kr? Nej, jag har allt jag behöver egentligen. Kanske 100 000 kr då? Hmm, det är klart, jag börjar ju fundera på att byta bil, hade tänkt göra det nästa år eller nästa igen. Tja, om jag får 100 000 kr för att rösta på Moderaterna och säljer min nuvarande bil skulle jag kunna köpa en ny bil. En helt ny bil, miljöbil självfallet. Ja okej, för hundra tusen kronor säljer jag min röst? Är det någon som vill betala? Jag tror inte det. Om röstköp i Sverige skulle ha någon betydelse så skulle man väl behöva köpa si så där 100 000 röster minst antar jag. De flesta svenskar är nog lika tuffa förhandlare som jag så det skulle bli astronomiska summor. Hur mycket är din röst värd?

Ekonomiskt välstånd och framförallt jämlikhet, är en garanti för demokratin anser jag. Att alla i samhället har det ungefär lika bra och tjänar ungefär lika mycket pengar. Då kan människor mötas på samma nivå och diskutera och ta beslut i viktiga frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar