fredag 7 december 2007

Dagsläget nr 11

Mörkret är över oss. Fy tusan vad mörkt och tråkigt det är och blåsigt och regnigt här i skåne. Snart är det jul också, vi har handlat de flesta julklapparna faktiskt och slagit in dom också. Det är förresten ett jobb som inte thailändare grejar riktigt verkar det som, att slå in paket. De kan inte lära sig hur man viker pappret snyggt runt hörnorna och hur man gör krussiduller på paketbandet. De tittar på mig som om jag var Tobbe trollkarl när jag tar saxen och kryllar bandet på en paket.

Har börjat titta efter flygbiljetter till Thailand i sommar, det verkar svårt i år. Det är dyrt, dyrt, dyrt och man måste betala hela biljetten med en gång. Nu har Thailand blivit svenskarnas sommarresmål också, så fort sommarlovet börjar så sticker biljettpriserna iväg. Så var det inte för några år sedan. Förra året flög vi med Austrian och var väldigt nöjda, i år ligger samma biljett på 9200 kr. Alldeles för mycket, stön. Jag återkommer senare med mina biljettbekymmer.

Hur ska man kunna ligga ute med så mycket pengar så långt i förväg. Det är ju så mycket som kan hända fram till dess och då riskerar man ju att förlora pengarna om man inte kan åka. Jag får nytt jobb snart och då undrar man ju hur det går med semestern. Frugans semester är nog inga problem. Dottern ska ha nåt jobb i sommar är det tänkt, så att hon får in lite pengar till resan. Hoppas hon hittar ett jobb, annars blir det dyrt. Allt med biljetter och flyg till Thailand håller på att balla ur tycker jag.

Hjälpte dottern att fixa nytt ID-kort idag. Det har blivit svårare här i Sverige för alla som inte har svenskt pass att få ett ID-kort. Något av ett moment 22 faktiskt. Du måste ha giltig legitimation för att få ett ID-kort och ett utländskt pass räknas inte som legitimation. Då måste du ha en nära anhörig som styrker din identitet. De invandrare som inte har det hamnar i en jäkligt svår situation. Förklara för mig den som kan varför passet duger till att resa in i landet med och det duger på migrationsverket för att få PUT men det duger inte på banken för att få ett ID-kort? Ett ID-kort som man använder till att hämta ut paket på posten, att handla på systembolaget med och hyra videofilmer med. Det är väl ungefär de enda situationerna man behöver visa ID här i Sverige.

Nu ska jag gå och duscha, det är julfest med jobbet ikväll.

4 kommentarer:

 1. Hej håller med om det med biljettpriset har skenat iväg,i år la flygbolagen till skatt på biljetter till asien flygen .
  Jag tycker sverige har ett konstigt sätt att se på det här med att pass är inte ej giltig som id,många andra länder har tvärtom, ett svensk körkort klassas ju bara som ett körkort tex i thailand som id handling vill dom allt se pass från oss "falanger".
  Ha ett gott julbord.
  //JH

  SvaraRadera
 2. Hej JH, kul att du hittat hit till min blogg. Det har du rätt i, det har jag inte tänkt på men i Thailand är det ju faktiskt tvärtom. Där är det passet som gäller. Dessutom tillverkar alla länder mer och mer avancerade pass och ändå duger det inte här i Sverige?

  SvaraRadera
 3. Priserna är uppåt väggarna det kan jag hålla med om. Tanken var ju att kanske dra ner en sväng redan nästa år, men det hoppar vi nog över, om inte priserna går ner vill säga. Det verkar som om is i magen och flexibel semester är det enda som kan få det att fungera.

  Det var roligt det du skrev om att slå in paket. Frugan skickade över prylarna till mig och hånflinade när jag bad henne vika lite försiktigare. - Gör det bättre själv sa hon.
  Snacka om att hon tappade hakan.
  I Sverige får man ju slå in sina paket själv sedan barnsben. Det visste inte hon :)

  SvaraRadera
 4. Hej Nille! Ja det är väl priset man får betala för att man lever ett ordnat liv och har fast jobb, att inte kunna "dra iväg bara" när det är billigt.

  SvaraRadera