tisdag 6 november 2007

Ta med barnen till svensk skola i Thailand

Här är en intressant artikel från Sydsvenskan för alla barnfamiljer:

Att åka till Thailand en lite längre tid över vintern till exempel är väl en dröm för många. Har man barn i familjen så blir det väl inte så lätt, men det går faktiskt. Det finns svenska skolor i Thailand som följer den svenska läroplanen och kan samarbeta med skolan i Sverige. Dessutom behöver man kanske inte betala något extra för det, för man kan ta med skolpengen från Sverige. Om man bor i rätt kommun vill säga.

Skolpengen är ett skattefinansierat belopp en skola får för varje elev som går på skolan. Om man kan säga att det blir billigare för sverige om eleven går i en billigare skola utomlands vet jag inte om det stämmer. Skulle vara intressant med en seriös kalkyl på det. Däremot kan man väl säga, att om familjen åker till Thailand och betalar skolgången själva då har de ju en fodran (ett tillgodohavande) på systemet i Sverige därför att skolan i Sverige har fått exempelvis 50 000 kr för att undervisa barnet en termin, men det har de ju inte behövt göra för barnet har ju inte varit närvarande. Hur är det egentligen med skolplikten i det här fallet?

Den skola som nämns i artikeln ovan måste vara den här - Phuket WINFY School. På deras hemsida kan man läsa att det finns tre ytterligare svenska skolor, två på Koh Lanta och en i Hua Hin.

Jaha, vad ska man tycka om det här då? Jag visste överhuvudtaget inte att möjligheten fanns. Det är ju en kanonmöjlighet för alla barnfamiljer men att det är olika i olika kommuner låter ju helt fel. Sedan tycker jag det känns lite väl generöst, då får ju Sverige betala skolan för alla invandrare i Sverige plus alla svenskar utomlands. Skolpengen ska nog gälla bara för personer som faktiskt befinner sig i Sverige anser jag.

Vi kan ju dra paraleller till garantipensionen, den kan man inte ta med sig utomlands och det tycker jag är mer befogat i så fall.

Världen blir mindre och mindre och det kommer bara att bli fler och fler sådana här tolkningsproblem i relationerna mellan länder. Kanske kommer nationalstaterna att försvinna och ersättas av något annat. I alla fall om man ska tro på "postnationell teori".

1 kommentar:

  1. Hej jag flyttade till Thailand 2006 och då gick jag på en svensk skola som hette Phuket winfy school men vi flyttade tillbaks till sverige 2008 för den var inte så bra numera heter skolan Phuket akedemy eller nåt.....det var kul i Thailand, när vi kom hem började vi i en ny skola i halmstad har bott i Sverige i strax två år:D/14 åring från halmstad:)

    SvaraRadera