onsdag 28 november 2007

Köpa glasögon i Thailand

Tänkte suga ut det sista av resan vi gjorde till Thailand i somras och kanske du funderar på att köpa glasögon samtidigt som ni ska resa på semester, då kan kanske detta vara till någon liten hjälp. Att glasögon är billigt i Thailand och många andra länder vet nog de flesta men nu kan man också köpa billiga glasögon här hemma på nätet. Inget fel med det, jag gillar internet och upptäcker att jag handlar mer och mer online. Men glasögon, det låter lite för komplicerat tycker jag. Det finns fallgropar man ska se upp med men många kunder blir också nöjda. En sak som verkar svår att fixa själv tycker jag, är att mäta avståndet mellan pupillerna och bestämma var i bågarna själva glasen ska sitta. Optikern i Thailand höll på länge och mäta med en linjal för att kolla de här avstånden, han sa - I want to check your center. Jag fattade inte vad han menade då, men nu fattar jag. Göra det här själv, med en kompis? Nja, jag tvivlar på att det är så bra.

Det verkar kunna bli billigare att köpa på nätet jämfört med Thailand. Runt tusenlappen lär det kosta med progressiva glas när man köper online och jag betalade ca 1600 kr för mina i Thailand. Jag är klart nöjd med köpet, de första två veckorna ungefär tyckte jag det kändes konstigt att ha glasögon alltid och att gå i trappor var lite läskigt (känns som man ska snubbla) men jag lärde mig snart att man får böja lite mer på nacken bara när man går nerför i en trappa jämfört med när man går utan brillor, så känns det bra.

Optikeraffärer verkar det finnas hur många som helst i Thailand, så du lär inte ha några problem med att hitta någon. Jag gick till slut in på en "Top Charoen Opticals" butik, som verkar vara en butikskedja som finns överallt. Det var väldigt bra service från början, jag hade ett recept med mig från Sverige men optikern ville ändå göra en undersökning, utan kostnad självklart. En sak jag tycker är konstig är att i Sverige när optikern gjorde min synundersökning så tog den en halvtimme, minst, och utrustningen kändes som den vara ca 20 år gammal. I Thailand har de "computerized examination" och en sådan undersökning tar bara typ 30 sekunder när man väl har satt sig och stolen är rätt inställd och så vidare. Varför denna skillnad? Sverige känns ju som rena stenåldern, är det något lurt med en sådan här "computerized examination"? Optikern i Thailand fick i alla fall fram precis samma värden som kollegan i Sverige hade fått. Sedan började vi prova bågar, då måste jag säga att i butikerna i Sverige verkar det finnas många fler modeller att välja på. Utbudet i Thailand kändes lite begränsat och jag hade problem att hitta några som kändes helt rätt. Samtidigt kände jag pressen att jag måste bestämma mig nu så jag hinner få mina glasögon. Till slut valde jag ett par som jag nu, när jag vant mig trivs utmärkt med. En vecka fick jag vänta på mina glasögon och jag fick betala handpenning på 25%. Fick också ett bonuskort som gäller i två år och som ger 10% rabatt. Vi ska åka till sommaren igen och då är det frugans tur att prova glasögon.

6 kommentarer:

 1. Hej, tänkte köpa på nätet, där kan man välja alla möjliga designerbågar, om man köper från England (ännu inga såna butiker i Sverige). Man måste dock fuska och prova bågen hos en optiker, om man är noga med utseendet.
  Ang. synundersökning, gjorde min optiker en grovinställning med en dator, men sen gjordes en nogrannare koll med massa olika linser - så jag tror mer på den omständliga undersökningen än den med dator.
  / Kjell

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Sökte på nätet efter glasögon, å då kom din sida upp :)
  jag såg att det var ett tag sedan du lade in det här inlägget, men...
  Jag har tidigare köpt ett par glasögon på nätet, www.ogat299.com, å betalade 299:- för dem!!!
  Jag är super nöjd!
  Det enda jag ångrar är att jag inte tog antirep-och antireflex.
  Det var faktiskt inte alls så svårt att mäta ut pupillen, det är bara att markera med en spritpenna på själva glaset på provbågen man fått hem. Då ser de både höjd och bredd. Det är inte noga på MILLIMETERN, men 5 mm hit och dit gör ju sitt. Nu ska jag köpa mitt andra par fast från Lensway. Likadan båge, men med antireflex och hårdhetsbehandling, jag skulle få extra tunna glas på köpet, och jag får betala 395 för bågen, 248 för antireflex och 98 för hårdhetsbehandling.
  Så totalt 741 kronor.
  Jag är skitnöjd!
  Jag gjorde såklart undersökning hos optiker först.
  Bra att du blev nöjd med dina oxå!
  Det är såklart en smaksak om man vill våga köpa på nätet eller inte. :)

  SvaraRadera
 3. Beställde glasögon från Ögat299.com och först fanns inte bågorna jag valde (inget man ser på hemsidan). Blev uppringt av en Madeleine och tillsammans gick vi igenom sortimentet det var inte mycket som fanns på lager... till slut finner vi några jag kunde tänka mig ha. Efter en och en halv vecka skickar jag mail och det visar sig att de hade gjort ett misstag. De väntade på dem bågar jag beställde först via hemsidan... Efter några mail säger de att de kommer att skickas så snart glasen kommer från sliperiet... frågar efter leveranstid, men inget svar. Väntar några dagar till, skickar arg mail och får svar att de är skickade med A post. Det har gått 4 dagar sen de påstår ha skickat glasögonen, de ringer och ber mig vänta ytterligare 2 dagar, det går tyvärr inte att spåra brevet tilläger de. I morgon ringer jag till konsumentverket för att se hur jag kan kräva pengarna tillbaka (betalade med VISA). Det är billigt att beställa från ogat299.com, men nu med facit i hand ångrar jag mig det är ju skit otrevligt att vänta och ha obehagskänsla för vad som hänt, dessutom behöver jag glasögonen och beställer jag från annat ställe kommer det att ta ännu längre tid. Moment 22... suck!

  SvaraRadera
 4. Intressant att höra era om era erfarenheter, både ris och ros.

  Anonym, du har säkert goda chanser att få pengarna tillbaka. När man köper någonting över internet så finns det en särskild lagstiftning som gäller, som syftar till att skydda kunden ännu mer jämfört med om man går in i en vanlig affär. Distanshandelslagen eller nåt sånt heter den. På dom bara!!!

  SvaraRadera
 5. Sökte på Google om att köpa glasögon i Thailand så kom Din sida upp. Det var längesedan detta inlägg skrevs men jag kommenterar här ändå. Håller på att ta körkort (först vid 40 år) så jag har nyss gjort en synundersökning. Jag funderar på att köpa glasögon i Thailand, klarar mej utan men känner vid skymning/gryning och mörker att det kan behövas glasögon ibland. Har inga större fel på synen, höger öga är det som behöver lite hjälp men vänster öga korrigerar den totala synen. Därför skulle jag egentligen inte behöva glasögon än. Men de dagar jag har huvudvärk/migrän och/eller kör bil vill jag se bättre. Det jag funderar över är om jag ska strunta i den svenska undersökningen jag gjorde och göra ett nytt test i Thailand och om det är mycket billigare i Thailand jämfört med Sverige? Åker till Thailand i januari-10 för tre härliga veckor. Tack för en bra sida!
  // Maria

  SvaraRadera
 6. Jag köpte glasögon från Ogat299.com år 2008. Jag betalade extra för att få tunna och fotokromatiska glas, totalt ca 1400 kr.

  Tyvärr visade det sig att trots att de gav skarp syn rakt fram, så var de suddiga när jag vände blicken mot sidorna, inte alls som mina tidigare glasögon köpta i butik. Ogat299 vägrade erkänna att det var fel på glasen, och enligt deras mätningar var allt som det skulle.

  1,5 år senare gick dessutom ena skalmen sönder.

  Billiga glasögon, men tveksamt om de är prisvärda. Jag handlar nog inte där igen.

  SvaraRadera