lördag 3 november 2007

Hepatit i Thailand

Då var det dags igen för lite skrämselpropaganda om Thailand för svenska folket. Häromdagen kunde man läsa i tidningen att allt fler svenska män smittas av akut hepatit B i Thailand. I år har 14 män smittats vid heterosexuella kontakter under sin semesterresa i landet. Hittills i år har totalt 140 män smittats av viruset.

Som vanligt när det gäller dagstidningar så får man inte reda på hela bilden. Men det är lätt fixat, det är bara att surfa in på smittskyddsinstitutets hemsidor och leta lite, så här ser det ut totalt.

År 2007
Totalt 1195 rapporterade fall.
176 (15.0%) uppgavs vara smittade i Sverige
691 (58.0%) uppgavs vara smittade utomlands
328 (27.0%) saknar uppgift om smittland

De mest frekventa angiva smittländerna är (presenterade i ordning):

Somalia - 117
Irak - 74
Thailand - 47
Turkiet - 42
Kina - 26
Afghanistan - 26
Jugoslavien Förbundsrepubliken - 23
Burundi - 22
Vietnam - 22
Bosnien-Hercegovina - 17
Eritrea - 17
Iran - 15
Etiopien - 13
Albanien - 12
Libanon - 11

Nu är det inte så enkelt längre. Hur ska man tolka det här då? Till att börja med så tror jag man ska skilja på rapporterade fall (sådana som burit på sjukdomen länge) och nyligen smittade. De senaste 10 åren har siffran rapporterade fall från Thailand varit ganska konstant på 45-50 fall. Det är ju inte heller så att det är Thailand som står för de flesta fallen.

Har läst en bok nyligen som heter "Sverige- trygghetsnarkomanernas land" (jag tror den heter så) - jag ska nog redovisa den här på bloggen snart. Det här är ett skolexempel enligt boken på panikångest i det svenska samhället. Våra myndigheter finns till för att skydda oss mot allt ont, med jämna mellanrum måste myndigheterna röra upp lite vågor, skapa lite panik, annars tror inte folk att de sköter sitt jobb. Sedan hänger massmedia på direkt när det är någon larmrapport som ska förmedlas till svenska folket, panik säljer bra och Thailand säljer också bra, gärna ihop med lite moralpanik också för dessa syndiga mäns leverne.

Nu går det ju att vaccinera sig mot det här, kanske en bra idé? Sedan finns det en smart uppfinning som heter kondom. Köp sådana och använd dom! Litar du inte på kondomerna i Thailand eller tycker att de inte passar eller vad det nu kan vara så köp i Sverige innan du åker. Du behöver inte nöja dig med de 5-6 märkena som finns på apotket eller i affären, handla på internet istället, till exempel på Kondomkungen där finns det kondomer i alla storlekar, färger, smaker, tunna eller lite tjockare. Plus några kondomsorter som du inte visste existerade.

Här är ett ovanligt korkat sätt att använda kondomer på, sätt dom på snoppen istället.

Jag tycker man ska själv välja vilka problem här i världen som är viktiga (världen är full av problem så man kan ändå inte engagera sig i alla) och sedan själv söka information. Det är det absolut häftigaste med internet tycker jag, det finns information om allt. Det sägs att kunskap är makt och det stämmer säkert men jag tror information är ännu viktigare, har man rätt information alltid, så behöver man inte ens kunskap. Den som söker skall finna. Ut på skattjakt med er!

1 kommentar:

  1. Ja, verkligen.

    Vilket slöseri. Det svider i en Kondomkungs hjärta att se detta.

    SvaraRadera