fredag 30 november 2007

Farangpriser och Thaipriser

Att priset på saker och ting ibland är olika för faranger och thaiare har nog de flesta märkt. Det finns ett pris, till exempel för en inträdesbiljett, för thailändare och sedan ett högre pris för farangen. Detta retar många turister men framförallt de som stannar i Thailand en längre tid. Är det rättvist eller är det någon sorts diskriminering? Jag vet inte själv hur jag ska ställa mig till det här, men så länge det inte flippar ur totalt så tycker jag nog det är ett okej system i alla fall. Men som sagt det ska inte vara för stora skillnader och inte för ofta.

Men ibland är det farangerna som är vinnare istället och japanerna riktiga loosers. Tydligen så har vissa gogo-barer i Pattaya börjat med ett, vad ska vi kalla det, differentierat prissättningssystem. Peppermint i Pattaya har börjat ta 200 baht i inträde för alla asiatiska kunder enbart. Inkastarna som står utanför på gatan har numera olika skyltar, till exempel en där det står "Full" för att avvisa vissa asiater och araber. De påstår att många av de människorna inte har några pengar och att de ofta ställer till bråk. Detta och lite till kan man läsa på bloggen Jil in Pattaya. Detta har jag aldrig sett förut men det kan säkert vara sant.

Man kan ju vidare tänka sig att flickorna tar bra mycket mer betalt för sina tjänster när de går med japaner? När det gäller japaner så finns det många barer i Bangkok som bara är för dom, jag tror inte en farang blir insläppt och skulle han bli det så har han nog inte råd att beställa mer än en öl.

Nej, det här med prissättning är nog rena vilda västern i Thailand och att snacka om att det är diskriminering kommer man nog inte långt med. Det är utbud och efterfrågan som styr i Thailand, kapitalismen i syn mest ursprungliga form. Osynliga handen och allt det där. Hmm, Osynliga Handen, det skulle ju kunna vara ett kanonbra namn på en bar i Thailand :) Det innebär i alla fall att så länge alla går med på att betala så kommer det här systemet att fortsätta. I Sverige är det förbjudet med olika priser för olika människor. Det har även diskuterats om det är diskriminering med herr och dampriser hos frisören. Det är så olikt Thailand det kan bli och jag tror inte thailändarna vill lyssna på våra argument.

4 kommentarer:

 1. Intressan blogg. Ser att du hänvisar till www.thailandsforum.se Är du medlem där?

  Är du också medlem på det större www.thailandforum.se ? Eller driver du någon av dessa sidor?

  Mvh.
  Anders

  SvaraRadera
 2. Hej! Vilken trevlig reserelaterad blogg. Skulle ni möjligen vara intresserad av att tjäna extra pengar på den genom annonsering? Jag tror vi har reklam som skulle kunna passa er. Tveka inte att kolla in vår sida eller att höra av er!

  http://www.adoperator.com/

  SvaraRadera
 3. Hej Anders, kul att du hittat hit. Nej, jag är inte webmaster eller något liknande men jag är medlem på thailandsforum.se därför att jag tycker det är ett väldigt bra och seriöst forum om Thailand. Framförallt om man är intresserad av att bo eller stanna lite längre i Thailand.

  Men thailandforum.se har jag ännu inte upptäckt. Tack för tipset, jag ska ta mig en titt på det forumet.

  SvaraRadera
 4. Hej David, kul att du gillar min blogg. Tack för tipset, jag ska ta mig en titt på din sida.

  SvaraRadera