måndag 1 oktober 2007

Thailändare och folk från andra länder

Jag fick en tanke när jag skrev det förra inlägget. Hur reagerar och beter sig egentligen thailändare när dom träffar folk från andra länder?

När två faranger träffar på varandra i Thailand eller var som helst för den delen, så tar dom ganska lätt och otvunget kontakt med varandra.
- Cheers mate. How are you?
Svårare än så brukar det inte vara. Sedan spelar det inte så stor roll om det är skandinaver, tyskar, amerikaner eller engelsmän.

Men thailändare som är i Sverige till exempel, tar inte gärna kontakt med andra asiater har jag märkt. När dom börjar läsa SFI (svenska för invandrare) som ett exempel, så kanske där är andra elever från Kina eller Vietnam eller Filippinerna i klassen. Då kan man ju som svensk tycka att det skulle vara rätt så naturligt att de tar kontakt med varandra. Men det gör dom inte gärna. Varför vet jag inte?

Sedan märker man snart när man är i Thailand att det är skillnad på folk och folk. Europa och allting västerländskt är fint och bra, medans folk från andra världsdelar med annan hudfärg inte blir lika välkomnade. Det är den världsbild vi alla har blivit matade med sedan flera hundra år, när de första européerna satte segel och gav sig ut i världen. Tyvärr tror jag detta kan vara en bidragande orsak till att Thailand bryr sig så lite om vad som händer i deras grannländer och inte gärna vill hjälpa flyktingar.

Nu har General Sonthi i Thailand uttalat sig i alla fall (det kanske han har gjort tidigare men jag har inte sett det). Han säger ganska kort att militären i Burma är alltför stark och det här folkliga upproret kommer att blåsa över.

2 kommentarer:

  1. Intresant det där. Jag själv tar inte direkt kontakt med andra västerlänningar här i Korat, kan kanske låta underliigt, men så är det. Visst jag kan heja och prata en liten stund, men vi håller ingen kontakt. Jag har bara 2 stycken västerländska kompisar som jag umgås med. En engelsk kille och en svensk barndoms kompis annars ar det magert.

    SvaraRadera
  2. Alltid kul att gå till asienbutiken här i Halmstad. Jag känner ingen thai här, men har egentligen inget emot att samtala med andra thai. MEN, man ska inte vara alltför nyfiken, så därför pratar man inte. En gång frågade en kvinna mig på sin isaandialekt, och jag svarade på thai.. hon frågade om jag var thai och hur länge jag hade bort här. Då svarade jag att jag är från BKK men bott här i 18 år. Då slutade samtalet där, hon kanske såg det som att vi inte hade något gemensam pga av det. Borde hon inte vilja vara vän med mig och kanske utnyttja mina kunskaper om Sverige och allt det där. Eller verkade jag vara överlägset då jag inte var någon nykompling? Jag brukar små le till folk men man pratar ingenting bara.

    Men att träffa någon thai i Sverige på nätet och chatta om allt mellan himmel och jord så funkar det hur bra som helst.

    SvaraRadera