onsdag 10 oktober 2007

Fler poliser i Sverige

Då har det hänt igen, meningslöst ungdomsvåld som i det här fallet ledde till en ung pojkes död. Här är ett annat helt sjukt exempel som jag knappt orkar läsa. Det finns fler tragiska händelser, dödsskjutningen i Rödeby till exempel. Vad är det som händer i Sverige? Ytterst är det ju människor själva som måste vara ansvariga för sina handlingar och fler poliser är inte lösningen på problemet egentligen, men det är en praktiskt fungerande metod tror jag.

Jag kan inte undgå att jämföra med Thailand och att jag känner mig säkrare där när jag är ute på kvällen och så vidare. Detsamma säger min fru. Jag tror många invandrare tycker det är konstigt i Sverige, att man inte ser poliser ute på gatorna. När de väl ser en polis tycker de inte han eller hon ser ut som en polis heller, med sina skrynkliga kläder och för stora byxor ungefär. När min fru var ny i Sverige trodde hon alltid att olika sorters väktare (Securitas och Falck osv) var poliser. De hade ju en riktig uniform och basker och såg respektingivande ut tyckte hon.

När jag var liten fanns det kvarterspoliser. Vi hade en riktigt jobbig polis som vi kallade “Polle polis”. Han var verkligen en kvarterspolis, han visste allt om alla - vem som hade trimmat moppen, vilkas föräldrar som var skilda, om någon hade problem med spriten och så vidare. Nu när jag är vuxen och ser tillbaka på den tiden så inser jag att han inte var så jobbig i alla fall. Han gjorde ett jättejobb egentligen, där var nog många ungdomar som hade ställt till det för sig om inte han hade funnits, han lyckades hålla dem på mattan tills de blev något så när vuxna i alla fall.

När man är i Thailand märker man att det finns poliser överallt, man ser många polisbilar och i varje gathörn sitter det en polis på motorcykel och bara väntar på att något ska hända. De patrullerar inte på gatorna som vi här i Europa kanske är vana vid, utom i Sverige då förståss, här patrullerar de inte heller såvida det inte är karneval eller något liknande i staden. Nu när jag var i Thailand senast la jag dessutom märke till att det finns massor av övervakningskameror, både inomhus och utomhus.

För några år sedan satt jag en kväll och drack öl på en bar i “Nana-Plaza-komplexet”. Vid sidan om mig satt en engelsman, vi småpratade litet och allt verkade lugnt, jag såg dock direkt att han verkade lite oberäknelig och berusad, en riktig stereotyp på en fotbollshuligan. Plötsligt får han spel och reser sig upp knuffar ner mig från barstolen och börjar gorma och veva med armarna.
- You wanna fight, I give you a fight you bastard.
Jag fattade inte vad det var frågan om och det gör jag fortfarande än i dag inte? Jag hade i alla fall ingen som helst lust att gå några ronder mot honom, jag plockade snabbt upp 500 baht och slängde på bardisken för att betala vad jag hade druckit och gick raskt mot utgången. Under tiden hade det kommit en stor kraftig thailändare och grabbat tag i engelsmannen bakifrån och försökte lugna ner honom. När jag ska gå ut genom dörren så möter jag två poliser. Jag blev verkligen förvånad, det hela var nog över på 2-3 minuter och polisen var redan där, och förvånad blev nog engelsmannen också som fortfarande höll på att gorma och vifta. Jag log mitt vackraste leende mot poliserna och gled ut genom dörren. Senare på kvällen satt jag på en annan bar, då kom tjejerna från den första baren, de hade letat efter mig. De ville ge tillbaka mina pengar, som blev över på femhundringen. Jag blev helt paff och sa att ni får behålla pengarna, då blev det mycket waiande och jag fick massor med beröm för att jag hade varit så kall och bara gått därifrån när engelsmannen ville börja slåss.

Jag skulle aldrig, aldrig våga göra något olagligt i Thailand, jag tror man åker dit direkt. Jag blir lika förvånad varje gång jag läser om någon farang som har åkt fast i Thailand för det eller det, hur tänker dom egentligen? Nej, om man ska göra karriär som kriminell så ska man nog göra det här hemma i gamla trygga Sverige.

1 kommentar:

 1. Hej!

  Du citeras i veckans Nätkollen hos Agenda!

  Nätkollen är Agendas förlängda arm på Internet. Här bevakar vi de just nu mest debatterade frågorna bland såväl bloggare som ledarskribenter och andra debattörer: vilka olika aspekter av en aktuell fråga eller händelse dryftas? Vem tycker vad, vem håller med och vem säger emot?

  Den här veckan tar Nätkollen upp ungdomsvåldet. Du är en av dem som citeras i artikeln. Gå in och läs mer på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=937799&lid=puff_937799&lpos=lasMer nu med en gång!

  Sveriges Televisions fördjupande samhällsprogram Agenda med programledare Karin Hübinette är i höst tillbaka med 17 nya program. Varje söndag 21.15 i SVT 1 med start 26 augusti. Vårt mål är att utifrån er tittares perspektiv ge kunskap, förklara olika sammanhang och analysera de viktigaste händelserna under veckan som gått och under veckan som kommer i såväl Sverige som runt om i världen.

  På vår webbplats, www.svt.se/agenda, publicerar vi materialet som inte fick plats i tv-sändningen. I våra forum kan du tillsammans med många andra enkelt diskutera och debattera de ämnen som vi tar upp och i Nätkollen bevakar vi vad som florerar i bloggosfären och på andra arenor på nätet.

  Surfa in på sidan och ta en titt själv!

  Med vänliga hälsningar,

  Erika Christensson
  Webbredaktör på Agenda, Sveriges Television

  SvaraRadera