tisdag 9 oktober 2007

Burma och Thailands ekonomi

Burma är tydligen ett väldigt rikt land på naturresurser som militärjuntan lever gott på genom att göra affärer med omvärlden. Nu höjs rösterna för bojkott och handelssanktioner mot Burma från omvärlden. Detta kan innebära problem för Thailand och den thailändska ekonomin.

Tydligen är Thailand en av de största handelsparterna med Burma och konstigt vore väl annars, de är ju grannländer och dessutom finns det skilda uppfattningar om hurvida sanktioner är bra eller inte.

Should new bans on energy trade and investment come to pass, more than any other regional country Thailand will find itself caught between a diplomatic rock and an economic hard place. Natural gas exports to Thailand are by far the Myanmar government's largest source of foreign revenues...

Hur ska Thailand agera i fall det blir verklighet? Thailand måste väl först och främst ta hänsyn till sina egna intressen och människorna som bor i Thailand. Det kommer ju garanterat Indien och Kina att göra. Indien har deklarerat att de tänker köra på som vanligt och Kina likaså, fast Kina uttrycker sig mer diplomatiskt inlindat. Dessa två länder är också de två främsta vapenexportörerna till Burma. Sedan finns det flera amerikanska och europeiska företag som har investeringar på gång och gör affärer med Burma.

Det finns massor av intressant läsning om Burma just nu, hoppas bara människor orkar läsa och att de bryr sig. Helt klart är att det är Kina och Indien som håller i nycklarna till Burma, det är hos dom man ska knacka på, den som vågar.

1 kommentar:

  1. Hej! media börjar lessna på Burma men vi få hoppas att det kommer att lösa sig.

    SvaraRadera