söndag 28 oktober 2007

Burma och grannländerna

Nu har uppmärksamheten kring Burma lagt sig så gott som. Men jag antar att det fortfarande flyr massor av människor från Burma till grannländerna. Detta är riktigt fattiga människor som inte kan betala någon människosmugglare 20 000 $ eller nåt sånt för att komma till Europa. Det enda de kan göra är att gå, gå över gränsen till nästa land. Här hemma i Sverige så rapporteras det bara om att det finns massor av burmesiska flyktingar i Thailand, kanske upp emot 2 miljoner och att förhållandena är väldigt svåra för dessa människor. Men jag har funderat ett tag på det och tyckt att det var konstigt, för Burma gränsar ju till många länder, är det bara Thailand de kommer till? Jag har surfat runt lite och försökt skapa mig en bild av hur det ser ut.

Hur är det med geografikunskaperna egentligen? Vet ni exakt vilka länder som gränsar till Burma? Jag trodde jag visste men det gjorde jag inte. Jag visste inte att Bangladesh gränsar till Burma. Ta en snabb titt här på kartan först. Grannarna är Bangladesh, India, Kina, Laos och Thailand.

Nej, det är inte bara Thailand som de flyr till. Burma är ett av världens största ursprungsland för flyktingar efter Afghanistan och Irak. Framförallt verkar det vara olika minoritetsfolk som flyr från Burma.

At least 200,000 UNHCR-recognized refugees from Burma live in neighboring countries. Most of the refugees fleeing Burma have sought refuge in neighboring Thailand and Bangladesh. Malaysia and India have also hosted a sizable number of refugees from Burma. However, as none of these countries is a signatory to the 1951 Refugee Convention and its 1967 Protocol, refugees from Burma remain subject to exploitation and abuses and deprived of their basic rights. Camps in Thailand have been in place for decades, with many children being born and growing into adults in temporary shelters. The flow of refugees from Burma into neighboring countries remains steady.

Thailand verkar alltså vara det största mottagarlandet sedan kommer Bangladesh, Malaysia och Indien. Varför Malaysia, är inte det lite konstigt? Ingen av de här länderna har heller skrivit på FN:s flyktingkonvention, det är ju lite läskigt om man tänker efter. Jag antar att det innebär att de här månniskorna inte har några rättigheter i det nya landet och att de när som helst kan gripas och kastas ut för att de inte har ett giltigt visum. Detta passar ju utmärkt för alla möjliga sorters samvetslösa typer som vill utnyttja de här personerna för prostitution eller arbetskraft till exempel. Det verkar vara svåra förhållanden i alla de här mottagarländerna. Här är ett reportage från Bangladesh.

Jag har även hittat uppgifter om att det finns flyktingar i Kina, men det lär även finnas 2.5 miljoner kineser på den Burmesiska sidan av gränsen. Det verkar inte Kina bekymra sig om att de antagligen har det jättesvårt.

Laos har jag inte hittat någon information om hurvida det finns Burmesiska flyktingar där.

Så att det bara är de rika västländerna som översköljs med flyktingar när det är en kris någonstans är till stor del en bluff. Även fattigare länder runt om i världen får ta emot väldigt många människor. Skillnaden ligger naturligtvis i hur man behandlar fkyktingar och hur mycket resurser ett land kan satsa på det, vilket i sin tur beror på hur rikt och välutvecklat det mottagarlandet är. Sverige skulle aldrig kunna komma undan med att ta emot flyktingar på samma sätt som Thailand gör, men man kan inte heller förvänta sig att ett land som Thailand kan ta hand om flyktingar på samma sätt som Sverige gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar