onsdag 12 september 2007

Ta med matvaror från Thailand

En stor grej när vi åker till Thailand är att handla matvaror och ta med hem. I alla fall så tycker min fru det, jag oroar mig alltid för övervikt, alltså då menar jag väskorna :), och att det ska bli problem med tullen. Innan vi åkte hörde vi så många rykten bland vänner och bekanta att nu kan man inte ta med nånting från Thailand, blir man stoppad av tullen i Köpenhamn så slänger de bara allt, eländes elände. Jag får kolla upp det här själv tänkte jag. Så småningom i mitt sökande efter information kom jag fram till Födevarestyrelsen i Danmark. Det är en bra sida, här kan man få exakt information om vad man får ta med sig för matvaror hem efter en utlandsresa, beroende på vilket land man har besökt. De här reglerna ändras ständigt, så man bör kolla varje gång man är ute och reser.

När det då gäller Thailand så kan man sammanfatta det så här, ta inte med några produkter av fjäderfä eller fläskkött. Det blir garanterat beslagtaget. Fisk och skaldjur får man däremot ta med (fast många verkar tro att man inte får det), max ett kilo per person och det får inte förvaras i handbagaget. Frukt och grönt och kryddor får man ta med sig så mycket man vill om det är avsett för att ätas. Om det däremot är något man hade tänkt plantera och odla är det däremot inte säkert att man får föra in det till EU.

Nu blev frugan jätteglad, fritt fram att handla torkad bläckfisk och andra godsaker. Sedan när vi kom hem till Kastrup så var där inte en enda tulltjänsteman inom synhåll :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar