onsdag 26 september 2007

Romanen "De osynliga"

Alla vet väl vad som håller på att hända i Burma just nu, vi kan bara följa nyhetsbevakningen och hålla tummarna för att vi slipper se ett nytt blodbad. Jag tror att all uppmärksamhet Burma från folk runtom i världen är bra. Därför tipsar jag om den här romanen som jag läste för ett tag sedan. Den heter "De osynliga" skriven av Karel Glastra Van Loon ISBN 978-91-1-301504-0.

Boken är lite svårläst tycker jag och jag saknade en röd tråd. Boken är uppbyggd av många små berättelser och ger ett rörigt intryck, kanske hade det blivit bättre om jag hade läst den mer sammanhängande men jag brukar ha flera böcker på gång samtidigt och småläsa lite här och lite där. Man får en bättre förståelse för folket och situationen i Burma men jag tycker inte det är någon större läsupplevelse. Det är ingen vanlig roman, det märker man ganska snart när man börjar läsa.

De osynliga är en stark historia om en till synes vanliga burmes, långt bort från Glastra Van Loons tidigare berättelser, men så är den också skriven under speciella förhållanden. Glastra Van Loon bjöds in av Flyktingstiftelsen i Haag att skriva en bok, år 2002 spenderade han tre månader i ett flyktingläger i Thailand och pratade med burmesiska flyktingar om deras liv. Den tiden stod sedan som grund för berättelsen om Min Thein och hans öde.

Någonting som förvånade mig var antalet Burmesiska flyktingar i Thailand. Det finns regelrätta flyktingläger på den thailändska sidan av gränsen men Thailand försöker stoppa eller begränsa flyktingströmmen. Många illegala flyktingar som lyckas ta sig vidare in i Thailand hamnar ofta i prostitution eller får riskera livet på något annat vis, till exempel på någon livsfarlig byggarbetsplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar