söndag 23 september 2007

En mus för mycket i huset

Hur fångar man en mus, vad tycker en mus om? I Sverige är det självklart ost, i Thailand är det ris eller en räka eller bara någon mat som luktar helt enkelt.

Igår när jag satt så skönt i fåtöljen och tittade på TV så såg jag en liten mörk skugga röra sig tvärs över golvet. Jag tittade en gång till, för att bli klok på vad det var för nånting. Minsann, en livs levande mus, mitt på golvet i vardagsrummet.
- Noo, noo skrek jag, en mus.
- Array na, svarade hustrun.
Sedan for vi upp och försökte jaga den, musen var naturligtvis blixtsnabb och hade snart gömt sig.

Idag gick vi hem till morsan och frågade om hon möjligtvis hade en musfälla. Det hade hon. Sedan skulle vi då placera ut den och "agna" den med något gott.
- Det är tur att vi har ost hemma, sa jag. Det tycker möss om.
- Va, ost? Noo tycker inte om ost, dom vill ha ris eller riktig mat, som luktar gott.

Det fick bli ost i alla fall, sedan satte vi ut fällan under soffan, det var där jag hade sett musen senast. Där ser man, kulturskillnader - i Thailand tycker inte mössen om ost. Vet inte om de gör det här heller, det kanske bara är en myt. Ännu så länge har det inte hänt något med fällan, vi får se om det händer något i natt, när det är tyst.

Vi bor i en modern lägenhet, visserligen på första våningen, men jag trodde inte man fick in möss i huset nu för tiden. När jag var barn bodde vi ett gammalt ruffigt hus, då hade vi ofta någon mus på besök och någon fälla som var gillrad.

3 kommentarer:

  1. Testa med köttbullar, det funkade bra när jag var barn på landet hos mormor och morfar.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset. Vi får se hur jakten går.

    SvaraRadera
  3. Musen är död, må han vila i frid. Ost fungerar alldeles utmärkt.

    SvaraRadera