lördag 29 september 2007

Bokmässan i Göteborg

Igår var jag på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg. Massor av folk och klaustrofobiskt som vanligt, det bästa med det hela är alla de intressanta seminarier man kan se. Jag var på fyra stycken, två av dem hade viss anknytning till Thailand.


Först ett seminarium med rubriken "Media som domare och bödel", medverkande var Liza Marklund, Janne Josefsson, Britt-Mari Mattsson och Lars Danielsson. Det var en ganska intressant diskussion som följde och mycket kom att kretsa kring Lars Danielsson personligen och tsunamikatastrofen. Det var väl inte så där jättemycket de kunde enas om, men alla medgav ändå att mediadrevet hade gått för långt i sin häxjakt på honom. Det var inte seriös journalistik, det var slöseri med kompetens om man så vill, att journalisterna skulle hålla på så. Journalisters arbetsmetoder må vara hårdhänta men det måste gå att motivera och ha rimliga proportioner till det som ska undersökas. Till viss del uppfattade jag det hela som en ursäkt riktad till Lars Danielsson.


Trots det kunde Janne Josefsson inte hålla sig utan var tvungen att avsluta med att säga ungefär så här

- Jag tror ändå inte att du talar sanning, det är vad jag tror innerst inne.
Nu hade inte Lars Danielsson någon bra replik på den kommentaren tyckte jag. Hade han varit smart hade han sagt ungefär så här
- Du Janne, jag känner innerst inne att du vet att jag talat sanning. Varför medger du inte det? Du vill bara väcka uppmärksamhet och få igång ännu ett rykte
Ja jösses, vilken nonsensdiskussion.

Personligen tycker jag det finns så mycket annat journalisterna skulle ägna sig åt. Det gäller inte bara mediadrevet efter Lars Danielsson utan jag menar också sportjournalister och kändisjornalister. Det är slöseri med kompetens att ha högskoleutbildade intelligenta människor springa efter Zlatan för att fråga honom om han har ont i lilltån ungefär. Försök medverka till att vi får en bättre värld att leva i istället, för de människor som lever nu och de som ska komma efter oss. Ok, fotboll bidrar ju faktiskt till att skapa en bättre värld för oss som lever nu, så en viss mängd sportjournalister behöver vi :).

Sedan lyssnade jag på Margot Wallström som pratade klimat och klimatförändringar, delvis utifrån Al Gores bok "Inconvinent Truth". Inte mycket nytt där, man har ju hört allt det där ganska många gånger men det tål verkligen att upprepas. Klimatförändringarna kommer ju antagligen att drabba Thailand mycket hårdare än Sverige, det är ju något att tänka på inför framtiden. Intressant var att Margot nämnde att man börjar komma underfund med att våra politiska utrednings- och beslutssystemen inte fungerar i miljöfrågorna därför att de tar för lång tid, miljöförändringarna arbetar betydligt fortare. Det har jag själv tänkt länge, det är en stor brist i våra demokratiska politiska system, det tar för lång tid och inte bara i miljöfrågor. Detta uppmanar säkert en del extremister att ta saken i egna händer istället för att arbeta politiskt och vänta kanske 30 år för att se om det börjar bära frukt.

1 kommentar:

  1. Bra inlägg! Och det lät verkligen som ett intressant seminarium - synd att jag inte kunde vara där och lyssna!

    SvaraRadera