lördag 25 augusti 2007

Vänskap mellan Thailändare och Svenskar

Har jag hafr någon riktigt bra thailändsk killkompis någon gång, en riktig vän? Nej, jag tror inte det. Det verkar vara lättare att få tjejkompisar än killkompisar i Thailand. Vilka erfarenheter har du?

När jag tänker efter så har jag tyvärr aldrig blivit riktig vän med någon thaikille. När jag ser mig omkring så verkar inte kompisförhållanden mellan faranger och thaikillar vara särskilt vanliga. De killar som är homsexuella, ladyboys och kvinnor av andra graden är dock vanligtvis väldigt lätta att prata med och umgås med. Men vanliga straighta thaikillar är inte speciellt lätta att umgås med. Däremot verkar det vara ganska vanligt att farangtjejer blir bästa kompisar med thaitjejer. Även för farangkillar verkar det vara så enormt mycket enklare att bli kompis med thaitjejer och nu pratar jag inte om sex utan om vänskap helt enkelt.

Vad beror då detta på? Vad gör två thailändska killar som är bästa kompisar när dom träffas? Kanske svaret finns där, ett thailändskt kompisförhållande är inte som ett svenskt och därför uppstår det missförstånd.

Hur är det i andra länder i Asien då? Jag har varit i Japan, Korea och Filippinerna. I Japan och Filippinerna var det jättelätt att få kompisar. Det verkade vara hög status för dom att ha en vit kille som kompis. De tävlade nästan om att få visa mig runt och guida mig, gå ut och dricka bärs och bli polare. I Korea var det inte lika lätt, lite Thailandkänsla där faktiskt. Kvinnorna var mycket mjukare, vänligare och lättare att umgås med jämfört med männen.

7 kommentarer:

 1. Jag upplever det lite annorlunda. Jag har bott har nu i 5 ar och har 6 stycken riktigt riktigt bra kompisar som ar killar. De staller upp i vatt och tort. De hjalper till med allt om jag skulle ha nagra problem. Hade det inte varit for dom sa hade jag akt hem for lange sedan.
  Vi umgas som mina svenska polare dar hemma. Vi aker och reser tillsammans, festar, idrottar m.m. Vi planerar inte sa mycket vad vi ska gora, utan de brukar tittar forbi och hittar vi pa nagot.
  Jag har kanske haft tur att jag har hittat sa bra kompisar, har hort om folk som har trffat kompisar som bara vill att vasterlanningen ska betala.

  SvaraRadera
 2. Jag har en thailändsk "bror" mao djupare vänskapsförhållande än "killkompis". Tror dock att det är lite ovanligt.

  Många har trott att det varit annat involverat i vår vänskap, många har trott att jag utnyttjats. Men när de väl träffat brorsan och sett oss tillsammans erkänner alla, ni är självvalda syskon!

  Hans fru som kom senare in i bilden har helt accepterat mig som "syster" Även min make som också kom senare in i bilden har nu min "bror" som sin "bror" :-)

  Utan min käre thai-broder har mitt thailändska liv varit betydligt krångligare och tristare!

  SvaraRadera
 3. Vad intressant och roligt att höra om era positiva erfarenheter. Det är klart, bor man i Thailand så måste det väl gå att få bra vänner som man kan lita på. En gång var jag i Thailand 4 månader och en annan resa blev det 3 månader, annars har det bara varit semesterresor 2-4 veckor och det är kanske för kort tid. Det låter ju positivt med tanke på framtiden. då vi hoppas kunna vara betydligt mer i Thailand.

  SvaraRadera
 4. Tror de flesta thailändska killar känner sig underlägsna den västerländska mannen och fixar inte tiden tills det man blivit kompis. Underlägsen kanske är fel ord, komplex kanske vore bättre. Thailändarna har förmåga att ranka folk och västerlänningar rankas högt. Tänk efter - visst är det svårare att tala fritt med chefen än kollegorna

  Tvingas man att jobba nära och tillsammans med thailändare rivs murar. Speciellt om inte vi kan falla tillbaka på utlänningar, utan måste bjuda till vi med

  SvaraRadera
 5. Där träffade du nog huvudet på spiken Nille, det är väl ungefär så jag upplevt det också men jag kunde reda riktigt varför. Jag funderade ett tag på om det möjligtvis var så att de inte gillar farangkillar helt enkelt, kanske någon thailändsk nationalismkänsla? Men nu tror jag mer på din förklaring.

  SvaraRadera
 6. Kanske stammer overlag, men inte overallt. Kanske ar det lattare att komma narma pa thailandarna i icke turist omrade, inte vet jag men jag har inte haft nagra problem alls. I borjan kunde jag inte ett ord thailandska, men vi umgicks anda. Lite ol sa flyter spraket bra....:) de kan och kunde minimalt med engelska. Vet inte riktigt hur det funkade men vi var ute och festade och reste har i korat. De bjod med mig overallt dar de akte. I borjan av min vistelse har, sa tjanad jag inte mycket och kunde knappt ha rad med en festdag i manaden. De betalade varje gang. Givetvis har vi hjalpt varandra.

  Jag har kannt mina kompisar har i drygt 5 ar nu och de ar precis som mina svenska polare.

  SvaraRadera
 7. Roligt att höra om dina positiva erfarenheter i Korat. Det har säkert stor betydelse var i Thailand man träffar vänner. Turistorterna är ju lite speciella minst sagt, Bangkok är säkert inte som ute på vischan och södra Thailand är säkert annorlunda jämfört med Isaan osv.

  En tanke bara, kanske blev det en bra start för dig med dina thaipolare därför att du inte kunde så mycket och var ny och hade lite dåligt med pengar, då fick dom ju möjlighet att glänsa lite och hjälpa farangen. Ni kunde mötas mer på samma nivå så att säga.

  SvaraRadera