lördag 11 augusti 2007

Restauranger i Pattaya

Äta gott kan man göra överallt i Pattaya och i alla prisklasser. Känns svårt att peka ut någon riktig favorit som är helt överlägsen, det skulle kanske vara enklare att peka ut något ställe som var riktigt dåligt istället men vi kom aldrig till någon dålig rstaurang tack och lov. Ser det bra ut och där är många kunder, då är det bara att sätta sig.

Här är i alla fall ett konkret tips på en restaurang som vi besökte ofta. Det är inget dyrt ställe, tvärtom det är streetfood men det är ändå en riktig restaurang med plåtbord och plaststolar. Personalen skriver aldrig ner någonting när de tar emot din order, det kvittar hur många ni är och när det ska betalas kommer alltid samma tjej. Hon tittar på alla tallrikar och skålar ni har framför er och sedan står hon och mediterar och räknar i huvudet en stund för att slutligen tala om vad det kostar. Lite lustigt faktiskt, men så är det bara och det blir alltid billigt. Jag har aldrig misstänkt något lurigt. Jag vet faktiskt inte vad stället heter, vet inte ens om där är någon skylt skriven på farangspråk. Här är ett foto av restaurangen, inte mycket till bild kanske, men den kan väl hjälpa er att hitta dit ifall det är någon som känner sig inspirerad. Det ligger på Soi Buakhao, precis där Soi Buakhao gör en liten men tvär S-kurva, ganska nära Central Road. Mittemot restaurangen finns en liten nattmarknad med mat och kläder. Ibland säljer de hemskt goda thailändska efterrätter här på marknaden, passar ju bra att ta en liten promenad in här om man precis har ätit. Så här ser det ut.Jag kommer ihåg att jag åt en väldigt god pla nung manao (ångkokt fisk med lime, chilies, vitlök och koriander) titta här för foto och recept. Det är en fisksoppa med en hel fisk mitt i och soppan runt omkring, eller så kan man kalla det en fiskrätt med en väldigt tunn sås. Välj själva, men det är nog mer en soppa när jag tänker efter. Det är en ganska stor firre man får in så det är inte precis något man beställer ensam, men man brukar ju inte äta ensam i Thailand.

En annan favorit är moo krob pat kanaa, (den här gången hittar jag inget recept på internet, det är riktig specialare säger min fru nu när jag frågar henne och det är inte säkert att den finns på menyn heller!? Nähä, jag förstår precis?!). Det är i alla fall någon sorts rökt fläsk som är nedskuret i små stavar och hårt knaperstekt. Det är wokat tillsammans med färsk kål (bok choi kanske?) och vitlök och chilies. Säkert någon woksås också, kanske nam man hoi och nam plaa. Den här rätten gör vi ofta här hemma i Sverige, färsk vitkål passar jättebra och rökt fläsk är vi ju bra på i Sverige. Det blir en jättegod blandning mellan det rökiga från fläsket, hettan från chilin och en aning sött från nam man hoi.

Sedan finns det en bra och billig thairestaurang på second road nära Apex Hotel där vi bodde. Man kommer ut från Apex Hotel och går till höger, tredje soien (som bara är en liten återvändsgränd och inte syns på kartan) på hörnet ligger restaurangen som ser lite fräschare ut än allting runtomkring, den sticker ut lite. Personalen har dessutom skrikiga oranga Hawaiisklortor som syns på lång väg och det har de haft de senaste åren så de lär nog inte ändra det i brådrasket. Inget foto har jag heller, jag beklagar! Det här är en trevlig och fräsch restaurang med mycket seafood. Jag tror man kan äta till exempel grillade jätteräkor billigare här än på en "riktig" seafood restaurang. De kan dessutom fixa en riktigt god espresso om man vill ha det efter maten.

På varuhuset Carrefour kan man äta billligt och gott i deras food court på översta våningen, dagtid i alla fall.

Blir man sugen på farangmat kan man få en hyfsad steak med french fries på Sizzlers som ligger på bottenvåningen i Royal Garden Plaza. Sedan brukar jag inte missa deras chokladmousse och röda gelékuber till efterrätt. Det finns bättre farangrestauranger jag vet, men då blir det ganska dyrt också!

Det finns så mycket restauranger, en till bara. Är man på stranden i Jomthien, 100 meter från polisstationen ungefär (om man har näsan mot havet) finns det ett ställe som heter The Sea Falcon. Prova deras grillade sandwich Monte Christo, en fantasifull och god skapelse som jag inte tänker beskriva. Synd att jag är en sån slö fotograf, jag borde tagit ett foto av Monte Christo-sandwichen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar