tisdag 21 augusti 2007

Kärlek, sex och vänskap

Ibland hittar man saker på ställen där man absolut inte tror att man kan finna dem. Jag läste alldeles nyligen boken The last executioner: Memoirs of Thailand´s last prison executioner. En ganska mörk och allvarlig bok, av naturliga själ. Men mitt i allt detta mörka hittade jag ett par väldigt bra och intressanta tankar om kärlek och relationer. Detta fick mig att börja reflektera över förhållanden mellan svenskar och thailändare. Jag tror att den starkaste grunden att bygga ett sådant kärleksförhållande på är vänskap, att man är bästa kompisar helt enkelt.

Unlike some of my friends I was lucky to have a wife who never attempted to assault me or call me names no matter how mad she got. I would not have liked a dragon for a wife; I do not see the attraction of hotheaded women. I just prefer a quiet life as muck as possible. I think the secret to a good marriage lies in establishing a good friendship with your spouse.

citat från sidan 290

Kunde inte sagt det bättre själv, det är precis vad jag själv känner och tror. Många förhållanden bygger på felaktiga grunder tror jag. Här är några som jag inte tror på när det gäller farangman-thaitjej.


  • Hon är skitsnygg, tänk att få visa upp henne för alla man känner

  • Han har säkert mycket pengar och jag hoppas han tar mig till farangcountry

  • Åtrå och häftigt sex

  • Jag ska rädda henne ur prostitutionen, jag ska ta hand om henne

  • Förälskelse

Det är ju inget konstigt om ett förhållande börjar på det här viset, men om man inte lyckas ta det till nästa nivå, om man inte lyckas bli riktiga vänner så tror jag inte det håller i längden. När vänskapen kommer så försvinner också många av de här klassiska orosmomenten i ett farang-thai förhållande, det villl säga pengar, lögner och otrohet. När ett sådant här förhållande börjar gnissla så är det vanligtvis inom de tre områdena problemet finns. Är man bästa kompisar så litar man på varandra, man respekterar varandra och visar förståelse för den andres behov och önskemål. Sedan kan också kärleken komma.

If a prisoner boasted to me about beating up his wife or insulting her in front of his mates I would ask him if he could treat a friend like that, and the answer was always, - No way!

citat sidan 290

Ovanstående citat är mycket intressant, även ur den aspekten att det är en thailändsk man som säger det. Hur tänker thailändska män egentligen när det gäller förhållanden och kärlek? Jag vet inte? Det ligger mycket i det här påståendet, låt mig ta ett vardagligt exempel. Tänk er en fest eller en middagsbjudning och vid ert bord sitter det också ett par, som hela tiden sitter och pikar varandra och skickar syrliga kommentarer till varandra och försöker förlöjliga den andre. Ganska vanligt i Sverige. Skulle de göra likadant mot sin bästa kompis? Nej, det tror jag inte.Har du ett förhållande med en thaitjej som du tror och hoppas ska bli långvarigt, så fråga dig själv om ni verkligen har kul ihopa, om ni hittar på saker även på dagarna? Har ni några gemensamma intressen? Känner du dig fullständigt avslappnad i hennes sällskap?

Nu kom jag precis att tänka på boken Privat dansös, den är ju ett perfekt exempel på ett förhållande som går snett därför att det endast bygger på åtrå, jakt efter pengar och status och en malplacerad känsla av ridderlighet - Jag ska rädda henne från det här livet. Huvudpersonerna misslyckas ju helt med att bli vänner. Älskade då Joy och Peter varandra? Ja, det är mycket möjligt att dom gjorde men man kan inte gå direkt från lust och förälskelse till kärlek och hoppa över vänskapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar